Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Om beachhandboll


  Här hittar du

  Fakta om beachhandboll >>

  Så spelas beachhandboll >>


   

  FAKTA OM BEACHHANDBOLL

  Beachhandboll är en spektakulär gren inom handbollen som är etablerad internationellt och på stark frammarsch i Sverige. En form av handboll på ett underlag (sand) som stimulerar till ett publikfriande spel.

  SM i beachhandboll
  SM 2019 spelades i Ulricehamn och SM-dagarna präglades av show, fair play och fantastisk beachhandboll. Regerande Svenska Mästare är Göteborg Beach handball Club (herr) och Torslanda HK (dam). SM 2020 ingår i SM-veckan och spelas på Tylösand, Halmstad, 26-28 juni. OBSERVERA ATT SM I BEACHHANDBOLL 2020 STÄLLS IN PÅ GRUND AV DET RÅDANDE LÄGET MED ANLEDNING AV COVID-19.

  Den största beachhandbollsturneringen i världen spelas i Sverige
  OV Beachhandboll är världens största handbollsturnering, sett till antal deltagande lag, hela 15 000 lag. Mest imponerande är deras klasshandboll i samband med turneringen. 1111 skolklasser från stora delar av landet deltar i sanden under 3 dagar.

  Beachhandbollsplaner
  Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar att tillgå från norr till söder.

  Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.

  Internationella mästerskap
  För bara några år sedan (2015) gjorde Sverige för första gången entré i ett beachmästerskap då herrlandslaget i beachhandboll deltog i EM. Två år senare, 2017, var succén ett faktum. Laget kom på en 5:e plats i EM och direktkvalificerade sig därmed till VM 2018 i Kazan, Ryssland, där blev det en hedrande 4:e plats och ett stort genombrott i internationell beachhandboll. Sommaren 2019 deltog Sveriges herrar i World Beach Games (som kallas sandsporternas OS) och på sanden i Qatar blev det en riktig framgångssaga när Sveriges första medalj (brons) kunde bärgas.

  Sveriges damlandslag i beachhandboll deltog i EM 2017 och kom där på 13:e plats.

  Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024. 

  Internationella domare
  Årets domare 2017, utsedda av Svenska Handbollförbundet, Johan och Martin Gomér är även framgångsrika inom den internationella beachhandbollen. Under EM i Zagreb fick herrarna döma herr-juniorfinalen samt matchen om 3-4 pris i seniorklassen. I Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina fick bröderna även döma herrjuniorfinalen. Domarparet är nyligen nominerade till VM i Italien 2020. Bröderna Gomér är ett av Europas bästa domarpar.

  Visste du att
  … beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.

  … det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

  … det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, och fler tillkommer.

   

  SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

  Spelplanen

  Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 m. Målen ska vara 3 m breda och 2 m höga.


  Speltid

  En match består av två halvlekar som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (En spelare mot målvakten).

  Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården. 

  Matcherna startas alltid med uppkast.


  Så räknas mål: 

  Vanliga mål = en poäng.

  Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

  Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng

  Straffmål = 2 poäng


  Shoot out

  Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen. 


  Så spelas bollen

  Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården. 


  Bestraffningar

  Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.


  Laget

  Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.

  Film om beachhandboll från IHF

  Uppdaterad: 2020-04-23 15:46
  Skribent: Therese Bringefors

  Nyheter

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information