Hoppa till sidans innehåll

Usm nu & i framtiden !

2018-12-13 14:18

04 december träffades representanter för Svenska handboll förbundet, Stockholms handboll förbund, Mellansvenska handboll förbundet, Upplands handboll förbund samt DGHF på Idrottens hus i Stockholm. På agendan stod 2 punkter nämligen USM idag och USM i framtiden. Här följer en sammanfattning av mötet....

Svenska handboll förbundet kallade till detta möte och har tidigare haft liknande möten med övriga regioner i Sverige. Allt för att få med så många synpunkter och åsikter som möjligt. Nästa steg är att det som kommit fram kommer tas upp på förbundets konferens i januari där även ordförande i destrikten är inbjudna.

 

Om vi börjar med USM idag så var alla representanter överrens om att det i stort är bra men några små justeringar bör göras. Till exempel så vill man ha senare start för att få bättre förberedelser som inte krockar med sommar sporterna. Gäller framförallt på U14 nivån. Man önskar också att det skall finnas minst ett fortsättnings steg för alla lag på våren då målet är många matcher mot nya lag.

 

När vi så går in på framtiden så är det väldigt viktigt att komma ihåg att detta är ENDAST en sammanfattning av vad vår region vill/önskar och inte något som alla regioner tycker även om en hel del är lika över alla regioner.

 

U14 klassen- ej SM status(jobba fram nytt namn)

Här är alla för mer utbildning och mindre tävling kan man säga. Regionens tanke är här att man gör om dagens spel till det som i Stockholm och Göteborg(tidigare) går under namnet New Body cup. Det betyder i korta drag att lagen delas upp i olika grupper i omgång 1 och därefter nivå indelas lagen så att tex lag 1 och 2 möter andra 1:or och 2:0r och samma för lag 3 och 4. Efter omgång 2 görs ny fördelning inför omgång 3 och så gör man fram till omgång 5. Tanken med det är att alla lag får spela många matcher garanterat och mot nya lag. Visseligen kommer geografi spela in och man kan få möta lag från sin egen region beroende på vilken kvalitet laget har.

Då det är utbildning som främjas så utses det ingen vinnare i omgång 5 utan man tänker mer på spelarnas utbildning och vikten av att spela många matcher. Gällande detta var vi dock av lite olika åsikter om det skall utses vinnare eller inte.

 

U16 klassen

Här tycker alla att det funkar bra och att detta skall vara den första officiella klassen med SM status. Dvs U14 klassen är mer av ett förberedande steg mot U16 som är SM klass. Även här önskar man minst en omgång till på våren så att alla lag garanteras fler matcher.

 

U18 klassen

Här föreslås det att lagen rankas så att till exempel de 12-20 bästa lagen i varje klass står över omgång 1. Allt för att få fler och jämnare matcher. Ranking görs bla av förbundskaptener i respektive ålder. Vi tror att fler lag får möjligheten att nå omgång 3 på ett annat sätt än om de bästa lagen är med i omgång 1 redan. Det blir ofta väldigt stor skillnad mellan lagen vilket inte gynnar någon tror vi. Även här tittar man på ett system med " fler matchers garanti"

 

Några andra punkter som kom upp var om 14,16 och 18 är rätt åldersklasser eller inte ? Vi tyckte lite olika men lämnade det som en punkte för konferensen att jobba vidare med i framtiden.

 

Adam Engström som representerade Svenska handboll förbundet berättade även om " NYköpings försöket". Det betyder att nu i steg 2 så har förbunden valt att lägga 4 grupper på ett och samma ställe. Man kommer även ta domare från olika destrikt där man även jobbar med deras utbildning och uppföljning under matcherna. Om detta falle väl ut så kan det bli något som testas i större skala i framtiden. Till exempel så kanske man bara behöver 10-15 arrangörer i omgång 1 i stället för som idag 30-40 st i U14 klasserna. Man tror att det skulle kunna gynna alla på olika sätt då de spelas vädigt mycket handboll på samma ställe under en helg. Alla bör alltså tjäna på den typen av upplägg är tanken i så fall.

 

Det var ett väldigt bra möte med roliga och intresanta disskutiooner mellan de olika förbunden.

 

Vi som representerade DGHF var jag (Mattias Bredenfeldt som konsulent på DGHF och Marie Wall från Borlänge HK.

 

Hör gärna av er till Mattias om ni har fler frågor kring detta.

 

// Mattias

Konsuletn DGHF

Uppdaterad: 2018-12-13 14:58
Skribent: Mattias Bredenfeldt

Fler nyheter

Klara dispenser

2020-09-28

Beviljade dispenser för säsongen 2020-2021…

Urdragna lag före seriestart 2020-2021

2020-09-28

Dessa lag har meddelat att de drar sig ur årets…

Urdragning U10

2019-10-08

Nås IF meddelar att de drar ur sitt U10 lag.

Urdragning U10

2019-09-30

Malungs IF har meddelat att de tyvärr måste dra…

Nytt verktyg för matchflyttar.

2019-09-22

Nu är serierna låsta för ändringar i…

 
Dala-Gävleborgs HF
Lugnetvägen 1 B
791 31 Falun
Telefon: [saknas] Information