Hoppa till sidans innehåll

Angående Corona Våren 2020

Med anledning av Corona-viruset Covid-19 och dess spridning i Sverige påverkas handbollen likt mycket annat i samhället. Det är mycket information som går runt och här samlar vi all information och uppdaterar den kontinuerligt allt eftersom situationen och informationen uppdateras. Handbollförbundet Väst följer Svenska Handbollförbundets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

OBS! Från september 2020 uppdateras inte denna sidan längre. Om ni söker specifik information gällande Covid-19 kopplat till vår verksamhet så hänvisar vi till andra nyheter/dokument på vår sida.

Läs mer om respektive beslut/rekommendation genom att klicka på länken i texten.

Tävling, Seniorer
Fredagen den 13 mars tog Handbollförbundet Väst beslut om att alla matcher i dam division 3, 4, 5 och herrar division 4, 5 och 6 pausades i 2 veckor.

Tisdagen den 17 mars beslutades att alla seniorserier är avslutade för säsongen. I vårt distrikt gäller det Damer division 3–5 & herrar division 4–6.

Fredagen den 20 mars kom beslut från SHF om alla SM och serier.

Den 18 augusti kom beslut om start av seriespel och Gjensidige USM.

Distriktslagsverksamhet
Från och med fredag den 13 mars ställdes all distriktslagsverksamhet in resten av säsongen.

Ungdoms-SM/USM
Svenska Handbollförbundet har fredagen den 13 mars fattat beslut om att allt spel i USM under mars månad ställs in. 

Fredag den 20 mars beslutade Svenska Handbollförbundet att ställa in resterande del av USM denna säsong.

Den 18 augusti kom beslut om start av seriespel och Gjensidige USM.

Föreningsverksamhet
Svenska Handbollförbundet rekommenderar från och med tisdag 17 mars att träningar med laget hålls utomhus och med individuella övningar.

Den 25 mars kom Folkhälsomyndigeten med rekommendationer och förslag till anpassningar av träningar, exempelvis inomhusträningar osv. 

Folkhälsomyndigheten kom onsdagen den 1 april med förtydligande rekommendationer gällande idrott. Bland annat om att idrott och träningsaktiviteter bör fortsätta, men idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

Följ Folkhälsomyndighetens råd och checklista för Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19.

Onsdagen den 1 april kom rekommendationer gällande möten/årsmöten/föreningsstämmor osv. 

Från och med 16 april är det tillåtet för barn och ungdomar att spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. 

Den 11 juni kom Svenska Handbollförbundet med rekommendationer gällande träningsmatcher.

Från och med 14 juni häver Folkhälsomyndigheten tre av fem allmänna råd till idrotten. Råden som stryks är att undvika närkontakt, undvika onödiga resor och att skjuta upp eller ställa in matcher och tävlingar. Läs mer här under "Ändring 14 juni".

Den 18 augusti kom beslut om start av seriespel och Gjensidige USM.

Utbildningar/kurser
Svenska Handbollförbundet sanktionerar att de utbildningar/kurser så som exempelvis BAS, TS1, TS2 samt övriga kurser som genomförs av distrikten tillsvidare kan genomföras digitalt, exempelvis via Teams, alternativt skjuts upp.

TS1 - helg 1 och 2 genomförs på distans med start 29-31 maj.

Ekonomi

LOK-stöd
Riksidrottsförbundet har meddelat att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019.

Stödpaket
Regeringen meddelade den 20 mars att man beslutat om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten. RF påbörjade därefter arbetet med hur stödet ska fördelas. Bland annat har en referensgrupp med 10 specialidrottsförbund bildats.  

Ansökan gällande kompensationsstöd för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin var öppen 1 maj-15 maj. 

4064 idrottsföreningar och 49 specialidrottsförbund sökte kompensationsstöd för corona från regeringens krispaket som RF fördelar. 

Datum för hanteringen av kompensationsstödet:

Den 11 juni tog Riksidrottsstyrelsen beslut om fördelning av kompensationsstödet till specialidrottsförbund (SF) och idrottsföreningar (IF). 
Den 12 juni kom besked till SF om beviljade ansökningar. 
Den 15 juni kom besked till IF om beviljade ansökningar. 

RF har begärt ytterligare 500 miljoner i förlängt stöd för perioden juli-september.

Stöd för verksamhetsanpassning
Riksidrottsstyrelsen har beslutat att föreningar ska kunna söka stöd för kostnader med att anpassa verksamheten under coronakrisen. Läs mer på rf.se >> 

Övrigt

Fredagen den 27 mars meddelade regeringen på en presskonferens att man nu inför förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 personer. Beslutet trädde i kraft söndagen den 29 mars. I praktiken är det allmänna tillställningar där ordningslagen gäller som påverkas. För arrangemang som inte omfattas av förordningen avser Folkhälsomyndigheten att utarbeta allmänna råd, det vill säga generella rekommendationer, till skydd mot smittspridningen. De allmänna råden väntas vara klara under vecka 14.

Tips på utomhusträning - SISU Idrottsböcker har öppnat upp en av sina webbplatser som är fylld med förslag på övningar och träningsupplägg för stora och små, anpassade för att aktivera hela kroppen utomhus.

Undvik onödiga kontakter
Handboll är en kontaktsport och den som har sjukdomssymtom ska inte delta i vår verksamhet. Den som är frisk kan delta som vanligt. Däremot rekommenderas att fysisk kontakt begränsas och att träningar helst genomförs utomhus. Personer över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter så mycket som möjligt.

Distrikt och föreningar
Distrikt och föreningar fattar, bortsett från de beslut Svenska Handbollförbundet publicerat, fortsättningsvis beslut gällande den egna verksamheten. SHF vill be distrikt och föreningar att hålla sig uppdaterade om det rådande läget.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en checklista för den som arrangerar olika typer av sammankomster. Den kan du läsa här >>

 

All information finns även på Svenska Handbollförbundets hemsida!

Uppdaterad: 2020-10-30 10:27
Skribent: Louise Idebäck

Nyheter

Den nya distriktsorganisationen

2021-05-03

Från och med den 1 maj 2021, tar svensk handboll…

Vill ni ha uttagningsläger i beachhandboll?

2021-03-31

Svenska Handbollförbundet (SHF) kommer ha ett…

Glad påsk!

2021-03-31

Nu tar vi i förbundet påskledigt och är åter…

Parahandboll Summer Camp

2021-03-22

Sommarens händelse för alla parahandbollsspelare…

Öppet brev till regeringen och kommunerna

2021-03-17

Igår publicerades ett öppet brev gällande den…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890