Hoppa till sidans innehåll

”Det hjälper väldigt mycket att folk får ha någonting att sträva efter”

2019-09-16 13:08

William Höghielm är 19 år (född 1999) och spelar i Torslanda HK. I år påbörjar han sin tredje säsong i herrlaget. Under sommaren har William också hunnit med att debutera i landslaget när han var och spelade VM i Spanien med U-21-laget. William är en av de spelarna som har varit med på alla Riks steg.

Som debutant inför detta mästerskap så var det nyttigt för honom att ha varit med tidigare då man skapar relation med spelare och ledare trots att man bara ses några veckor.

- Det var intressant och roligt att spela med U21-landslaget, bra stämning som är svår att förklara. Det var en ny känsla, att få tillhöra ett mäktigare lag kan man säga. Min egen insats var väl bra tycker jag, med tanke på att jag hade skadat mig så gjorde jag det bästa jag kunde, säger M6an någon månad efter sin debut.

För William som bara har spelat handboll i Torslanda var det en annan erfarenhet att komma iväg med landslaget och uppleva matcher med andra spelare än de han är van vid.

- Landslaget har de bästa spelarna från Sverige så det blir liksom en annan femma, alla är på hugget hela tiden och man är inte där för att skoja liksom. Det är en helt annan känsla att alla är så fokuserade för att spela för Sverige.

William började spela handboll av en slump då hans bästa kompis pappa drog med honom till Torslandahallen för att han ansågs ha potential med bollar.

- Jag var väl 7–8 år när jag började spela handboll. Så han tog mig bara dit och så blev det bra. Jag fann ett intresse för det och så fortsatte jag. Och här är jag idag. Hade jag inte börjat spela handboll hade jag nog styrketränat bara, vilket även hjälper mig på handbollsplanen nu.

För många spelare är det en del av handbollen att byta klubb på grund av olika anledningar, men William har inte känt det behovet ännu.

- Jag har gått i skolan, haft mycket plugg och bor väldigt nära, och har en flickvän som också bor här så jag hade inte hunnit spela någon annanstans heller, så disciplinerad är jag inte. Jag tycker att jag ändå får den utmaningen jag behöver i denna miljön, kanske något snäpp högre någon gång senare.

Att handbollen har haft en stor betydelse i Williams liv går inte att ta miste på när man ser honom spela eller prata om handbollen. Torslanda HK som är en av de större klubbarna i Sverige har en betydelse för ungdomarna i närheten. Möjligheten att alla får vara med gör väldigt mycket.

- Handboll Väst är ett väldigt stort distrikt och Göteborg är en stor handbollsstad, med mycket spelare och mycket duktiga spelare. Det hjälper väldigt mycket att folk får ha någonting att sträva efter, som att komma med i ett distriktslag. Det är en kul erfarenhet och man skapar många kontakter med andra spelare och utvecklar relationer som är starka och man känner folk när man går någonstans. Det betyder väldigt mycket som spelare. Det är väldigt trevlig att spela handboll i Torslandas HK och alla är snälla mot varandra, hälsar på alla och det är en bra stämning.

Uppdaterad: 2021-02-25 17:31
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

Lilla EM får unga att röra på sig och bidrar till förenings-Sverige

2020-01-24

Det är dags för en förändring. De alarmerande…

Handboll-Väst Nytt

2019-08-02

Handboll Väst-Nytt är Handbollförbundet Västs…

Lilla EM - Ett handbollsprojekt där skolelever ska få spela handboll

2019-05-20

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890