Hoppa till sidans innehåll

Framgångsrikt domarprojekt för att få nya distriktsdomare

2019-11-26 11:36

För att kunna spela en handbollsmatch behövs mycket resurser. Spelare, ledare, ibland funktionärer och inte minst domare. Inför årets säsong har Handbollförbundet Väst satsat extra för att få fler distriktsdomare.

En distriktsdomare får som högst döma herr division 3 och dam division 2 och neråt. Nya distriktsdomare dömer som högst F14 och P14. Domar- & funktionärsansvarig, Lars Sighed, menar att det tidigare har varit svårt att få föreningsdomare att ta steget att bli distriktsdomare.

- HFV införde föreningsdomare i de fem största ungdomsföreningarna för tre säsonger sedan och till denna säsong har alla föreningar med lag i 10-11 års serierna detta. Det har varit svårt att få föreningsdomare att ta steget att bli distriktsdomare så därför åkte jag runt i våras till 11 föreningar. Vi pratade lite om hur det varit att döma på föreningsnivå och hur de skulle gå vidare om de så önskade, säger Lars Sighed.

Både ”nya” och ”gamla”
Förbundet vill både att föreningsdomare ska ta steget att bli distriktsdomare, men även fånga upp ”gamla” handbollare.

- Kort & gott genomförde vi detta projekt för att vi ville se om vi kunde värva föreningsdomare till att bli distriktsdomare och att erbjuda gamla spelare/ledare/domare att komma tillbaka inom handbollen på ett annat sätt, men i båda fallen gjorde vi det för att det finns för lite domare generellt.

Lars berättar vidare att det som alltid i början av träffarna var mycket försiktighet och många som lyssnade. Men det fanns även en stor entusiasm och en vilja att bli ”riktig” domare.

Stort intresse för att bli distriktsdomare
Målet var att få 22 personer att gå en distriktsdomarkurs, två per förening, men intresset var betydligt större.

- Utav de 173 ungdomar som var med på träffarna i våras fick vi in 49 anmälningar till distriktsdomarkursen. Vi har även fått 8 nya ”äldre” distriktsdomare och det är jättepositivt. Vi hoppas att detta är ett återkommande rekryteringssätt, säger Lars.

Arbetet kring domarrekryteringen slutar inte med att personerna gått kursen och börjar döma. Nästa steg blir att få behålla dem.

- Det är mycket positivt att det blivit så många nya domare, men nu är det svåra att få behålla dem och där har domarkommittén ett jättejobb att göra, som t.ex. att hitta mentorer/faddrar för alla. Får vi detta att fungera så tror jag att den procentuella andelen som blir kvar ökar markant.

Är du intresserad av att bli domare, eller har du några frågor? Kontakta Lars Sighed, lars.sighed@handbollvast.se.

Uppdaterad: 2021-02-25 17:31
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

Lilla EM får unga att röra på sig och bidrar till förenings-Sverige

2020-01-24

Det är dags för en förändring. De alarmerande…

Handboll-Väst Nytt

2019-08-02

Handboll Väst-Nytt är Handbollförbundet Västs…

Lilla EM - Ett handbollsprojekt där skolelever ska få spela handboll

2019-05-20

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890