Hoppa till sidans innehåll

Integration och handboll i HK Varberg

2020-03-30 12:11

De uppmärksamma har sett att det denna säsong finns det ett nytt lag i herrarnas division 6. Laget heter HK Varberg 2 och är ett lag som kommer ur HK Varbergs integrationssatsning. Väst-Nytt fick en pratstund med Annica Cauchy, ansvarig för integration i HK Varberg.

HK Varbergs satsning startade från 2015 års flyktingström där många ensamkommande ungdomar kom till Sverige och även till Varberg. I Varberg var det vid tiden många personer som var engagerade i olika föreningar från olika sporter som startade initiativ för att de nyanlända skulle integreras in i föreningsverksamheterna. Ur detta arbete startade HK Varberg sitt arbete med integration. Ulf Hedendal har under ett par år ägnat mycket av sin tid med detta. Det har varit allt från handboll och läxhjälp till samtal om livet. Sedan sommaren 2019 har Annica Cauchy varit ledamot i HK Varbergs styrelse. Hon tog även över ansvaret kring integration i föreningen från Ulf. Hon tycker att arbetet är viktigt, både från hennes synvinkel och föreningens.

Det är viktigt för klubben att alla kan utöva sporten, att alla är välkomna. Från min egen vy tycker jag det är rätt häftigt då det är väldigt lätt att komma in i en fotbollsförening men det är mycket svårare om man inte haft så stora chanser att utöva sporten eller titta på sporten. Fotboll kan ju alla nästan varsomhelst oavsett var man är född. Handboll är ju lite svårare. Det har varit en självklarhet för klubben att alla har lika rätt och alla är välkomna. Det är att ta ett samhällsansvar, säger Annica.

Tuffa matcher - tuffa samtal
Inför säsongen 2019/2020 anmäldes laget till herrarnas division 6. I skrivande stund ligger laget på sista plats, vilket till viss del har varit utmanade inom laget. Men Annica menar att de har utvecklats enormt under säsongen.

Vi har haft många olika samtal, det är såklart att det är jättejobbigt att förlora. Det har varit extremt tufft men om man ser på utvecklingskurvan första matchen tills nu, första matchen tror jag de gjorde 1 eller 2 mål, nu är de uppe i många, många fler mål. De har ju utvecklats enormt.

Annica påpekar att det finns situationer som hänt vid matcher som inte varit så positiva, men hon lyfter speciellt fram domarna som hon menar varit helt fantastiska och som varit tydliga gällande regler och annat under matchernas gång om det blivit tjafsigt.

Förutom resultaten finns det andra utmaningar i verksamheten. Det är ensamkommande ungdomar, utan föräldrar och andra säkerhetsnät som också går igenom en asylprocess vilket även kan vara svårt.

Det finns fler av de som varit här nu i 4 år som fortfarande inte har fått uppehållstillstånd. Det kan ju också vara så att de får uppehållstillstånd men flyttas till andra kommuner. Man har fått jobba hårt för att få in människor i det här eftersom det ändras så mycket. Psykosociala delen är jättesvår också, man mår ganska dåligt emellanåt om man fått ett avslag eller liknande. Jag vet att Ulf har lagt väldigt mycket tid jag tror att han sa att han jobbade nästan halvtid med detta, säger Annica.

Mycket resurser krävs
Annica nämner vidare hur stolt hon är över de i laget. Spelarna i laget är väldigt positiva till satsningen och tycker det är jätteroligt att spela handboll. För att verksamheten ska fungera krävs dock en del resurser. Lagets tränare heter Walid A Nabout som själv kommer från Syrien. Jebran Shamal och Alireza Jafari är två andra personer som är engagerade i laget och som ser till att det kommer ungdomar till träningarna. Det är även ett stort jobb kring laget som krävs med sponsorer och exempelvis sponsring av bussar för att komma iväg på matcher.

Det är mycket större karusell runtomkring. Men väldigt nyttigt tror jag och min känsla är att det varit enkelt att hitta sponsorer som vill hjälpa till.

Annica pratar om att verksamheten nu har gått in i ett annat skede, där de är beredda att ta nästa steg. Det handlar bland annat om att integrera fullt ut och att alla inom föreningen måste jobba tillsammans och därmed även träna tillsammans.

Planen är väl framöver att vi ska ha ett mer mixat lag. Jag tycker inte man ska ha ett integrationslag, man ska inte ens kalla det just det utan det ska vara ett lag som är för alla. Och det är samma sak där att det är viktigt om det kommer fram någon som är otroligt bra så ska den kunna fortsätta utvecklas inom föreningen. Så sätt är det ingen skillnad mellan ett sådant här lag och andra lag, det ska vara samma sak, säger Annica.

Uppdaterad: 2021-02-25 17:31
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

Lilla EM får unga att röra på sig och bidrar till förenings-Sverige

2020-01-24

Det är dags för en förändring. De alarmerande…

Handboll-Väst Nytt

2019-08-02

Handboll Väst-Nytt är Handbollförbundet Västs…

Lilla EM - Ett handbollsprojekt där skolelever ska få spela handboll

2019-05-20

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890