Hoppa till sidans innehåll

Ledarskap i Stenungsunds HK

2020-11-24 15:24

Göran Roos fick vid 13-årsåldern frågan att bli tränare i Malmö FF:s Fotbollsskola. Idag har han mångårig erfarenhet av ledarskap och coachar bland annat unga ledare i Stenungsunds HK. - Vi vuxna måste se unga förmågor bortom vad de presterar på plan i sin roll som spelare och göra det vi kan för att hjälpa dem med sina utmaningar och val, säger Göran.

Vid 13-årsåldern fick Göran Roos frågan av den legendariske Inge Blomberg i Malmö FF, om han ville bli tränare i MFF.s Fotbollskola. Efter en diskussion med sina föräldrar tackade Göran ja till det som skulle bli ett startskott för ett mångårigt ledarskap inom idrotten. Först fotboll och badminton, sedan kampsport och nu sedan sju år handboll.

- När man som jag, som har benen fel instuckna i kroppen, inte skulle ha några framtida möjligheter att bli en stjärna, så såg Inge en annan potential i mig i ledarskapet. På samma sätt lägger jag och den grupp jag leder (Succession & Ledarskap) idag tid på att titta efter framtida ledare i vår klubb, Stenungsunds HK, berättar Göran Roos.

Inge Blomberg skickade tidigt Göran på ledarskapskurser, först interna, men senare alla fyra stegen i fotbollens dåvarande stege. Göran fick prova på flera lag i MFF i olika åldrar, men i takt med att Göran lämnade Malmö för militärtjänst, Reservofficersutbildning och studier, såg Inge Blomberg alltid till att det fanns en lokal klubb som kunde dra nytta av Göran som tränare. Från Eksjö till Stockholm och slutligen i Umeå samt förbundsträningar, hjälpte Inge Blomberg till med. Klubbarna i Falun, Borås och i Göteborg löste Göran själv efter hand.

- Det uppoffrande och nästan villkorslösa sättet som Inge Blomberg lotsade mig och säkert många andra, har präglat mig djupt och är grunden till mitt engagemang idag. Vi vuxna måste se unga förmågor bortom vad de presterar på plan i sin roll som spelare och göra det vi kan för att hjälpa dem med sina utmaningar och val, säger Göran.

Varje år vecka 33 arrangerar Stenungsunds HK och Göran en Camp för klubbens och andra klubbars ungdomar. Det rör sig om mellan 150 och 200 ungdomar som tränar handboll i en vecka. Ledare till dessa träningsgrupper plockas ifrån klubbens äldre spelare, från ca 15 år och uppåt. En egen ledarskapsutbildning, genomgångar om vad som förväntas och grundlig planering av veckans olika pass är framgångsfaktorer för dessa unga ledare.

- De ställs in för utmaningar, som de löser själva eller får stöd att lösa. De tränar våra ungdomar i handboll och jag tränar dem i ledarskap - en härlig kombo! Ledarskap handlar om att få lära sig grunderna, träna sig, få stöd och vägledning, ställas inför utmaningar och växa och på så sätt få utveckla sitt ledarskap. Min egen resa inom ledarskap började med fotbollen, fortsatte med många militära uppdrag och drygt 35 år som ledare inom näringsliv och organisationer.

En avgörande fråga till en 13 år gammal icke-blivande-fotbollsstjärna och ett avgörande svar för en fortsatt lust att träna, inspirera och utveckla framtidens stjärnor - som handbollspelare, som ledare och till stjärnor i samhället i stort!

Uppdaterad: 2021-02-25 17:31
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

Lilla EM får unga att röra på sig och bidrar till förenings-Sverige

2020-01-24

Det är dags för en förändring. De alarmerande…

Handboll-Väst Nytt

2019-08-02

Handboll Väst-Nytt är Handbollförbundet Västs…

Lilla EM - Ett handbollsprojekt där skolelever ska få spela handboll

2019-05-20

Under år 2020 går det största idrottsevenemanget…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890