Hoppa till sidans innehåll

Förtydligande kring läget från Tävlingskommittén

2020-12-12 16:31

Igår publicerade Svenska Handbollförbundet deras information kopplat till de nya restriktionerna. Handbollförbundet Väst arbetar nu med vad detta kommer innebära i vår verksamhet. Nedan är ett meddelande från vår Tävlingskommitté.

Igår eftermiddag hade vi ett möte med Svenska HF angående vad de nya restriktionerna innebär för handbollen. Tyvärr har vi inte idag svar på alla era frågor men vi ska försöka göra det lite tydligare tills vi vet mer.

Träningar:

 • Spelare födda 2005 och senare, dessa grupper kan fortsätta träna precis som man gjort fram till nu.
 • Spelare födda 2004 och tidigare. Här kan man börja träna men man kan INTE träna som vanligt!

Ska ni träna så gäller följande!

 • Håll avstånd
 • 8 personer per grupp. Tränare räknas INTE in i gruppen på 8. Grupperna bör vara så homogena som möjligt från tillfälle till tillfälle.
 • När det är möjligt genomför träning ute.
 • Vid träning inne gäller fortfarande bara 8 personer i hallen om man inte i sin hall har en vikvägg eller liknande avskärmning. Då kan man vara 2 grupper, en på var sida om vikväggen. VIKTIGT! Grupperna SKA hållas åtskilda vid in- och utpassering.
 • Undvik övningar med kroppskontakt fokusera exempelvis på individuella teknikövningar och passningar
 • Dela inte utrustning med varandra, boll räknas INTE som utrustning.
 • Undvik gemensamma omklädningsrum.
 • Res till och från träningen individuellt, ej samåkning och helst inte kommunalt om det går att undvika.

Matcher:

 • Spelare födda 2005 och senare kommer att kunna komma igång med enstaka matcher inom ramen för ordinarie serieplanering. När detta kommer att börja kan vi idag INTE svara på. Det beror på att idag gäller de restriktioner som vi tidigare fått fram till 22 december. Under kommande vecka hoppas vi få klarhet i frågan och då kommer vi att återkomma till er. Ni kan INTE spela egna matcher utan ni inväntar vidare information från HFV.

Spelare födda 2004 får INTE spela matcher med spelare födda 2005. Vi är medvetna om att vår verksamhet bygger på att dessa åldersklasser är ihop men tyvärr kan verken vi eller Svenska HF som har försökt att påverka myndigheterna att ändra på detta.

 • Spelare födda 2004 och tidigare ska INTE spela match. Svensk handboll har hela tiden som mål att även dessa åldersklasser ska få spela handbollsmatcher men i dagsläget går det tyvärr inte. Vi hoppas att vi ska få lite mer klarhet i frågan under kommande vecka.

I de nya restriktionerna så skriver Folkhälsomyndigheten att de gäller till den 30 juni 2021. Myndigheter behöver ta långsiktiga beslut men detta innebär inte att handbollen tar slut här och nu utan som sagts tidigare Svensk handbolls största målsättning just nu är att vi på ett eller annat sätt ska får spela handbollsmatcher senare under denna märkliga säsong.

 

Vi är medvetna om att det finns ett enormt sug för att få utöva det bästa ni vet, Handboll, ute i våra föreningar men som vi alla vet är vi mitt i en Pandemi och vi alla måste hjälpas åt att stoppa spridningen.

Så med all respekt för er alla så hoppas jag nu att ni kan arbeta utifrån den information ni nu fått och sen sitta ner och invänta vidare information från Svenska HF och Handbollförbundet Väst. Jag lovar vi jobbar med dessa frågor hela tiden men vi måste också få lite arbetsro. Så vi ber er föreningar, ha en dialog med era ledare om detta. Vi arbetar i en kedja, den startar med Folkhälsomyndigheten – Riksidrottsförbundet – Svenska HF – Distriktsförbund (HFV) - Föreningarna – Ledare m.fl. inom förening.

Uppdaterad: 2021-03-03 11:04
Skribent: Louise Idebäck

Fler nyheter

SM i beachhandboll 2021

2021-03-03

Solen steker, sanden är varm och på norra…

Undantaget för enstaka matcher tas bort

2021-02-26

Undantaget för barn födda 2005 och senare…

Seniorserier division 1 och nedåt avvecklas

2021-02-24

Säsongen 2020-2021 avvecklas för alla…

Ungdomsmatcher i mars ställs in

2021-02-24

Idag har Handbollförbundet Väst tävlingskommitté…

Information om träningsspel för ungdomar i mars

2021-02-19

Nu öppnar vi upp för träningsspel för ungdomar…

 
Handbollförbundet Väst
Gullbergs Strandgata 36 A
411 04 Göteborg
Telefon: 0317071890