Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Årsmöten 2020

       2020-05-25 14:01

       Det kan vara svårt att genomföra distriktsförbundets/föreningens årsmöte i vanlig ordning i år. Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet ger här råd och rekommendationer.

       Det finns olika alternativ att fundera över:

       • Genomföra årsmötet digitalt.
       • Genomföra årsmötet utomhus.
       • Genomföra årsmötet inomhus, eventuellt med mötesdeltagare som deltar digitalt.
       • Skjuta upp årsmötet.

       Genomföra årsmötet digitalt
       RF-SISU:s distriktsförbund är behjälpliga med information för att hålla ett digitalt årsmöte och kan tipsa om vad föreningens ska tänka på för att mötet ska bli demokratiskt godtagbart. Det innebär att alla röstberättigade ska ges möjlighet att delta i realtid, ha möjlighet att yttra sig samt lämna förslag och på ett godtagbart sätt ange sin röst i beslutsfrågor.

       Att genomföra ett digitalt årsmöte behöver inte vara komplicerat. Med bra förberedelser och tydliga instruktioner till deltagarna brukar det fungera jättebra. Det är ett fint tillfälle att prova nya arbetssätt inom föreningen och förhoppningsvis kan fler upptäcka hur bra digital teknik kan vara att för att underlätta föreningens arbete.

       Längre ned finns mer information om digitala årsmöten.

       Genomföra årsmötet utomhus
       Om årsmötet väntas få relativt få deltagare kan det vara möjligt att genomföra årsmötet utomhus. Placera stolarna glest. Alla medlemmar skall beredas möjlighet att delta. Kan inte mötet erbjuda detta får det ajourneras. Tänk på att skapa förutsättningar för medlemmar i riskgrupper möjligheten att delta. En föranmälan är att rekommendera så att man vet hur många som avser delta på mötet.

       Genomföra årsmötet inomhus, eventuellt med mötesdeltagare som deltar digitalt
       Det kan vara möjligt att genomföra årsmötet inomhus i väl tilltagen lokal, så som exempelvis i en idrottshall, där möjlighet finns att deltagarna placerar sig glest. En föranmälan är att rekommendera så att man vet hur många som avser komma. Alla medlemmar skall beredas möjlighet att deltaga. Kan inte mötet erbjuda detta får det ajourneras. Tänk på att skapa förutsättningar för medlemmar i riskgrupper möjligheten att deltaga. En föranmälan är att rekommendera så att man vet hur många som avser komma till lokalen. Möjlighet finns att arrangera mötet för de mötesdeltagare som så önskar via digitalt media. Det fungerar bra utifrån en upprättad röstlängd fram till dess att en sluten omröstning begärs. Tror man att mötet kommer att kräva detta bör verktyg väljas därefter eller kompletterande digitala verktyg.

       Skjuta upp årsmötet
       Svenska Handbollförbundet ser helst att föreningen i så stor utsträckning som möjligt undersöker möjligheten att, utifrån från sina lokala förutsättningar, försöka genomföra årsmötet inom angiven tidpunkt i stadgarna.

       Med det sagt är det, särskilt utifrån Folkhälsomyndigheten allmänna råd i frågan, godtagbart att skjuta årsmöten framåt i tiden, enligt Riksidrottsförbundet. Det gäller även om årsmötet då skulle komma att genomföras senare än den tidpunkt som anges i stadgarna.

       Om en förening eller ett SDF väljer att skjuta på mötet inför framtiden så är det viktigt att informera medlemmarna innan tidpunkten i stadgarna har passerat samt att också komma ihåg att den sittande styrelsen då fortsätter sitt uppdrag fram till dess att årsmötet genomförs.

        

       Verktyg för digitala möten och livesändning av arrangemang

       Microsoft Teams, Teams för föreningen
       Vill ni själva använda Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns en gratisversion med Teams basfunktioner. Gratisversionen ger möjlighet till både små och större digitala möten och erbjuder funktioner som video, skärmdelning och textbaserade konversationer i form av chattmeddelanden och inlägg i olika flöden. Upp till 250 enheter kan delta samtidigt i mötet och det finns ingen begränsning för samtalets/mötets längd. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring. 

       Manualer och instruktioner

       Manual för att ansluta dig till ett Teams-möte via en webbläsare >>

       Mer information om hur du kommer igång med Microsoft Teams >>

       En film med översikt på hur Teams fungerar >>

       Uppdaterad: 2020-05-26 09:03
       Skribent: Svenska Handbollförbundet/RF

       Fler nyheter

       Relansering av svenskhandboll.se

       2020-08-28

       Svenskhandboll.se kliver den 1 september in i…

       Med anledning av coronaviruset

       2020-08-28

       Text senast uppdaterad fredag 28 augusti 11:36.

       Riktlinjer kommer nästa vecka

       2020-08-28

       Just nu får vi många frågor om vad som gäller…

       Kulturministern besökte handbollen

       2020-08-26

       I dag kom Sveriges kulturminister Amanda Lind…

       Glädjande regeringsförslag om krisstöd och 50-förbud

       2020-08-21

       RF skriver idag på sin webbplats att regeringen…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information