Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Regionalisering

  2020-06-01 10:38

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

  Diskussioner har förts inom idrottsrörelsen om att se över distriktsförbundens (SDF) uppdrag/roll och därmed också de geografiska gränserna, i syfte att skapa en effektivare och mer ändamålsenlig organisation. 2018 initierades arbetet med handbollens regionalisering.

   

  Observera att denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt i takt med att arbetet går vidare och intensifieras.


  Nuläge

  Arbetet med regionaliseringen går nu in i en fas med inriktning på att konkretisera och ta fram underlag att slutligt kunna ta ställning till. De underlag som nu prioriteras är förslag till ny distriktsindelning, ny organisation och nya stadgar samt ett fortsatt arbete att belysa ekonomi och IT-frågor i en regional organisation. Totalt fem arbetsgrupper med deltagare från distriktsförbunden, förbundsstyrelsen och det centrala kansliet ingår i arbetet. Här berättar och förklarar Svenska Handbollförbundets projketledare Sture Gustafsson om regionaliseringen.

   

  Framtid

  Under hösten 2020 kommer förslag skickas ut till distriktsförbunden för att ge föreningar och distriktsförbund möjlighet att inkomma med synpunkter inför att förslag slutligen ska formuleras.

  Den 21-22 november kommer Svenska Handbollförbundet att hålla ett extra förbundsmöte för att ta ställning till frågan om övergång till en regional organisation.

   

  Mål

  Meningen är att svensk handboll har gått från 13 distrikt till 5 regioner och är regionalt organiserad från och med den 1 januari 2022. Målet är att svensk handboll i och med en regionalisering kan

  • bedriva en enhetlig och likformig verksamhet oavsett geografisk tillhörighet.
  • bedriva en effektivare verksamheten där resurser kan frigöras till utvecklingsinsatser.
  • bedriva all verksamhet med högre kvalité.
  • öka möjligheterna för samverkan med föreningarna t.ex. i utvecklings- och rekryteringssammanhang.
  • minska det upplevda avståndet mellan förbund/distrikt/förening. 

   

  Kort historik 

  2018 tillsatte Svenska Handbollförbundets förbundsstyrelse en utredningsgrupp med uppgift att belysa frågan, se över svensk handbolls nuvarande organisation samt lämna förslag på en mer effektiv organisationsmodell för framtida distriktsverksamhet. Utredningen presenterades under Temakonferensen och Förbundsmötet i augusti 2019. Förbundsmötet röstade igenom förslaget om att arbeta vidare med handbollens regionalisering.

  Under hösten 2019 påbörjades arbetet med handbollens regionalisering. Ett tiotal arbetsgrupper med deltagare, totalt drygt 100 personer, från föreningar, distriktsförbund, Svensk Elithandboll och Svenska Handbollförbundets styrelse och centrala kansli deltog i arbetet.

  I den inledande fasen av projektet inriktades arbetet på att beskriva utmaningar och möjligheter samt vilka förutsättningar och beslut som måste fattas för att skapa förutsättningar att gå över i en regional organisation inom svensk handboll. Områden som särskilt kom att belysas var tävling, utbildning, domare, IT, ekonomi, rekrytering/föreningsutveckling, organisation och bemanningsfrågor. Som en del i det inledande arbetet hade också distriktsförbundens styrelsekonferens den 11 - 12 januari 2020 regionaliseringen som tema. 

  Den 14 mars samlades handbollens distriktsordförande tillsammans med förbundsstyrelsen i en gemensam ordförandekonferens. Syftet med konferensen var att ta del av och ges möjligheter att diskutera de slutsatser och förslag som arbetsgrupperna kommit fram till.

   

  Läs mer om regionaliseringen i följande artiklar

  Robert kontrar, mars 2020 >>

  Robert kontrar, december 2019 >>

  Robert passar; intervju med Sture Gustafsson, projektledare >>

  Robert kontrar, oktober 2019 >>

  Svenska Handbollförbundets förbundsmöte, augusti 2019 >>

   

  Mer information

  Har du frågor, idéer eller förslag kring regionaliseringen kan du kontakta Svenska Handbollförbundets projektledare Sture Gustafsson: sture.gustafsson@handboll.rf.se.

   

  Denna artikel publicerades den 26 maj 2020 och kommer att uppdateras kontinuerligt i takt med att arbetet går vidare och intensifieras.

  Uppdaterad: 2020-06-01 10:38
  Skribent: Therese Bringefors

  Fler nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  110 handbollföreningar sökte kompensationsstöd

  2020-05-27

  Under perioden 1–15 maj hade idrottsföreningar…

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information