Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Robert kontrar

  2019-10-18 16:30

  Min kontring handlar den här gången om att Svensk handboll står inför en spännande organisationsförändring, ett historiskt beachbrons, handbollsmanifestationen Sverigecupen och damernas kommande VM i Japan. Häng med!

   

  13 Distriktsförbund föreslås bli fem regioner

  Svensk handboll beslöt på det senaste Förbundsmötet att arbeta vidare med inriktningsförslaget om regionalisering. Förslaget är att den nuvarande organisationen med 13 Distriktsförbund inom några året istället ska bli fem regioner. 

  Såväl i samhället i stort som i många Specialidrottsförbund förekommer samma tankar och idéer kring effektiviseringar av arbetsuppgifter som inte direkt berör den sportsliga delen av verksamheten. Inriktningsförslaget är inte på något sätt taget för att förbundets och distriktens verksamhet är bristfällig, utan för att se till att vi har och ger rätt kompetens och resurser till rätt saker. Det finns flera effektiviseringar att göra inom det administrativa området, som i sin tur kan ge ökade resurser till just allt runt vår härliga handboll. Distriktens representanter på förbundsmötet tog höjd i förslaget genom att formulera det till att ”skynda varsamt”, och inte vara låsta till en ”tvingande och stressande process”.

  Inriktningen och skälen till förslaget om regionalisering är känd och nu bjuder vi in representanter för distrikten och våra kommittéer till en bred diskussion på kommande konferenser och möten för att få största möjliga transparens kring denna viktiga framtidsfråga.

  Svenska Handbollförbundet kommer att redovisa synpunkter, reflektioner och frågeställningar löpande – allt för handbollens bästa.

  Bakgrund 

  • Svenska Handbollförbundet vill nå en effektivare, mer rättvis och samordnad administration (exempelvis kring ekonomi, IT, inköp, support, kommunikation och personaladministration) över hela handbolls-Sverige,
  • få snabbare beslutsgångar som möjliggör korta-långa arbetsprocesser som ska stödja vår nödvändiga sportsliga utveckling och använda våra resurser på rätt sätt,
  • utmaningarna i våra föreningar och distrikt ser olika ut, men ambitionen är att behålla och helst öka antalet spelare, ledare, domare, funktionärer. Det ska stödja både elit och bredd,
  • Handbollen önskar fånga upp angelägna frågor snabbare och bättre, se till att alla handbollsprofiler kan jobba med just det den brinner och har kompetens för.

  Reflektioner

  • Diskutera i distrikten och med era föreningar. Vi har flera konferenser och möten där möjligheter att föra fram synpunkter finns; konferenserna under EM i januari 2020, ordförandekonferensen samt Distriktsmöten som kan startas redan nu i höst.

  Inför Förbundsmötet våren 2020 ska ett förslag tas fram för beslut om den fortsatta processen.

  Sture Gustafsson, erfaren projektledare av liknande processer inom idrotten, leder arbetet. I styrgruppen återfinns Jakob Jansson och Mats Nilsson från Distrikten, Teresa Utkovic och Stefan Karlson från Förbundsstyrelsen samt Robert Wedberg och Per Ekberg från sportkontoret. Sture nås per mejl: sture.gustafsson@handboll.rf.se, övriga har ni redan tillgång till.

  Förbundsmötet beslutade vidare att Svenska Handbollförbundets verksamhetsår skall ändras från och med år 2020. Det innebär att det innevarande verksamhetsåret blir perioden 1 maj 2019 - 31 december 2019. Därefter blir verksamhetsåren istället rena kalenderår, 1 januari - 31 december. Från och med 2020 skall Förbundsmötet dessutom arrangeras vartannat år istället för som nu varje år, senast i slutet av april.

   

  Klassiska Sverigecupen i Nyköping 8-10 november

  De flesta som spelat handboll känner till vår klassiska distriktslagsturnering för flickor och pojkar 15 år; Sverigecupen. Nu är det dags igen! Den 8-10 november genomförs cupen i det utmärkta idrottsområdet Rosvalla i Nyköping. Sex planer finnas att spela på, varav fem i samma hall.

  - Vi är väldigt glada över att ha kommit överens med Nyköpings Kommun och dess arenor samt IFK Nyköping, som arrangör, de närmaste tre åren. 41 lag, tjejer och killar, kommer att medverka, alla ligger på hårdförläggning i skolor och det är maximalt fokus på utbildning, säger Per Ekberg som koordinerar arrangemanget.

  15-åringarna blir uttagna att representeras sina distrikt, förbundskaptener och förbundsinstruktörer är på plats under Sverigecupen. Lovande domare får stöd av coacher, mentorer och uppföljning under helgen för att fortsätta sin domarbana. Alltid lika kul att följa domarnas utveckling under helgen när det är så stort fokus på matchandet, uppdragen och utveckling på och utanför planen med rutinerade mentorer på plats att resonera med. 

  Fokus ligger på spelarutbildning och utveckling för alla lag och spelare. Alla medverkande ska spela, såväl offensivt som defensivt, och resultaten ska vara sekundära.

  - De största distrikten kan anmäla flera lag, men cupen ska ses som ett av stegen i handbollslivet. Alla kan inte komma med hit, eller till regionläger eller första landslaget - därför är det för svensk handboll viktigt att vi håller hårt på att det är ett utbildningsfokus. Det ska alltid finnas plats för den som älskar sin handboll, avslutar Per Ekberg.

   

  Historiskt brons togs i Qatar!

  World Beach Games (beachsporternas egen OS-variant) har avgjorts i Qatar och det svenska herrlandslaget i beachhandboll svarade för en fantastisk turnering och knep en historisk första bronsmedalj! I bronsmatchen slog man just Qatar med 2-1 efter shoot-out.

  – Det här är verkligen jättestort för oss och extra skönt då vi bara kom tia i EM i somras. Nu visade vi igen att vi är ett av de bästa lagen i världen, kommenterade en stolt förbundskapten, Heléne Bernhardtz.

  Sverige levererade i bronsmatchen ett skickligt och perfekt lagspel, med en mycket smart speluppbyggnad. Vägen dit gick via vinst mot Ungern, något Sverige inte klarat av under de tre senaste mästerskapen och semifinalen avgjordes inte till Spaniens fördel förrän i den femte omgången shoot-out.

  Spelet totalt under World Games var på absolut toppnivå: fysiskt, akrobatiskt och taktiskt. Snabba matcher med mycket händelser, raffinerat med shoot-out’s vid 1-1 läge efter två perioder. Arrangemanget var totalt sett väldigt bra.

  Glädjande är också att Sveriges mittsexa, Henrik Dahlberg, fick plats i turneringens All Star Team!

  Nästa steg för svensk handboll är att bygga på med paketerade utbildningar och regler för barn och ungdom, med mera. En förutsättning för att fortsätta utvecklingen inom svensk beachhandboll och som vårt grymma landslag presterat.

  Stort grattis till spelare, ledare och förbundskapten Heléne Bernhardtz!

  WORLD BEACH GAMES
  Sverige–Australien 2–0 (22–11, 28–8)
  Oman–Sverige 0–2 (14–16, 14–16)
  Sverige–Danmark 0–2 (20–25, 12–19)
  Sverige–USA 2–0 (23–18, 19–18)
  Sverige–Brasilien 0-2 (20-28, 12-16)
  Kvartsfinal: Sverige-Ungern 2-1 (17-19, 22-20, 7-4)
  Semifinaler: Spanien-Sverige 2-1 (22-20, 16-17, 9-8),
  Brasilien-Qatar 2-1
  Bronsmatch: Sverige-Qatar 2–1 (10–16, 21–16, 9–6)
  Final: Spanien-Brasilien 1-2 (efter shoot-out)

  Läs mer: https://www.handbollslandslaget.se/beachhandboll/historisk-svensk-medalj-pa-beachen/

   

  VM i Japan närmar sig! 

  VM 2019 i Japan, 30 november-15 december, närmar sig! Frankrike är regerande mästarinnor och Sverige kom fyra senast – vår bästa placering hittills i VM.

  Sverige har lottats mot Ryssland, värdnationen Japan, Kina, Argentina och Kongo.

  Totalt 24 nationer deltar i fyra grupper, de tre bästa i varje går vidare till huvudrundan där de två bästa sedan går till semifinalspel och senare VM-final eller bronsmatch.

  Den svenska VM-truppen presenteras vecka 43, och därefter är det samling i Stockholm den 19 november. Avresa sker den 20 november till VM-lägret i Fukuoka, Japan, och den 29 november bär det iväg till spelorten till Kumamoto.

  Spelschema och tv-tider

  Viasat sänder VM i sina kanaler (TV3, TV10 samt Viaplay). Sverige spelar alla sina matcher i Higashi-ku och Park Dome Kumamoto, som även är finalarena, med plats för 10 000 åskådare.

  Spelprogram (svensk tid):

  30 november 2019
  12:30, Sverige-Kongo-Kinshasa

  2 december 2019
  12:30, Kina-Sverige

  3 december 2019
  11:30, Sverige-Japan

  5 december 2019
  12:30, Sverige-Argentina

  6 december 2019
  12:30, Ryssland-Sverige

  NOT: nytt schema efter gruppspelet om Sverige går vidare till huvudrundan.

  Stort lycka till!

   

  Robert Wedberg, Generalsekreterare, Svenska Handbollförbundet

  Uppdaterad: 2019-10-20 13:36
  Skribent: Svenska Handbollförbundet

  Fler nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  Regionalisering

  2020-06-01

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information