Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Robert kontrar

  2020-03-10 15:50

  Om läget just nu gällande coronaviruset och vår verksamhet, ledning för landslag i världsklass, OS-kval på g, regionaliseringen och svensk beachhandboll.

  Vi har de senaste veckorna hört och läst mycket om det coronavirus som sprids världen över. Folkhälsomyndigheten gick idag (10 mars 15:30) ut med följande: ”Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.”, den som har symtom på luftvägsinfektion ska alltså inte delta i vår verksamhet för närvarande. Folkhälsomyndigheten för en dialog med regeringen vad gäller eventuella begränsningar av folksamlingar såsom idrottsevenemang men i nuläget finns inte några restriktioner för att uppehålla sig i stora folkmassor och ingen anledning att ställa in evenemang i Sverige.

  Vi följer de riktlinjer och rekommendationer som myndigheterna ger och vi håller oss uppdaterade och följer utvecklingen, med tanke på läget så får vi vara beredda på snabba förändringar. Vi uppdaterar vår text på svenskhandboll.se så fort vi får ny information >>

   

  Ledning för landslag i världsklass
  Närmast väntar nu OS-kval för både damerna och herrarna. Damerna kvalar i Spanien med start den 20 mars och herrarna i Berlin med start den 17 april. Det blir med en ny landslagsledning i spetsen, som påbörjat sitt arbete med att utveckla landslagsverksamheten mot världsklass.

  Hanna Fogelström, närmast verksamhetsansvarig för Sävehofs damer, har påbörjat sitt jobb hos oss med ett helhetsansvar för både senior- och de äldsta ungdomslandslagen. Förbundskaptenerna Henrik Signell (damerna till och med OS) och Tomas Axnér (som tar över efter Signell), Glenn Solberg (herrarna), Joel Tulldahl (damer U20), Dennis Sandberg (herrar U20) samt herrlandslagets nya team manager, Tobias Karlsson, lyder under Hannas ansvar. Hanna ansvarar även för budget och samarbete tillsammans med Riksidrottsförbundet, Svenska Olympiska Kommittén samt det Internationella- och Europeiska Handbollförbundet.

  Det råder ingen tvekan om att vi har en ledning i absolut världsklass, och det hoppas vi ska sprida sig till alla spelare som representerar Sverige - idag och imorgon.

  Läs mer om kommande förbundskaptenen Tomas Axnér >>

   

  Damerna jagar fjärde raka OS-deltagandet
  Den 20-22 mars spelar damlandslaget OS-kval i Llina (VM-ort 2021) i Spanien och för motståndet står Spanien, Senegal och Argentina. Två nationer går vidare sommarens OS i Tokyo.

  Ett OS-deltagande är viktigt, intresset är enormt och vi gör allt vi kan för att nå dit. Tidigare OS-deltagande:

  OS 2008 i Peking nådde vi via kvalspel i Tyskland, det var damernas första olympiska spel. Norge blev för svåra i kvartsfinalen.
  OS 2012 i London nådde vi utan kvalspel men där gjorde ingen bra turnering utan fick åka hem efter gruppspelet.
  OS 2016 i Rio de Janeiro nådde vi via kvalspel i Ryssland, men även här stod Norge i vägen i kvartsfinalen.

  …och herrarna sitt nionde OS-spel
  Den 17-19 april är det sedan dags för herrarna att OS-kvala i Berlin, och där står Tyskland, Slovenien och Algeriet för motståndet. Det blir också Glenn Solbergs första uppgift som förbundskapten. Tidigare OS-resultat:

  OS i München 1972 – sjundeplats
  OS i Los Angeles 1984 – femteplats
  OS i Seoul 1988 – femteplats
  OS i Barcelona 1992 – OS-silver
  OS i Atlanta 1996 – OS-silver
  OS i Sydney 2000 – OS-silver
  OS i London 2012 – OS-silver
  OS i Rio de Janeiro 2016 – ut efter gruppspelet 

   

  Optimism runt regionaliseringen
  I samband med EM arrangerade Svenska Handbollförbundet två viktiga framtidskonferenser: 

  I Göteborg 11-12 januari deltog och arbetade ett 100-tal distriktsföreträdare med att ta fram och belysa viktiga frågor som kommer att påverka en regionalisering. Gästföreläsare från bland annat Riksidrottsförbundet och Svensk Elithandboll gav input från olika delar av idrotten och handbollen tillsammans. Det blev ett välmatat slutdokument att ta vidare för att frågan ska bli så väl genomförd som möjligt.

  I Lund 17-18 januari deltog styrelser och Svenska Handbollförbundets kommittéer (75 personer) och här fanns såväl regionalisering som strategi 2021/2025 på dagordningen.

  Det är glädjande att vi har en bred samsyn och optimism om att ta oss an de utmaningar vi har inom svensk handboll. Vi är inte unika, våra frågor är liknande de som andra idrotter har, men vi ligger rätt i tiden. Extra glad blir jag att utvärderingarna gav betyget totalt 4,3 av maximala 5 på vardera konferens. Nu har vi ett ansvar att arbeta med de utvecklingsfrågor som prioriteras, några nyckelfrågor i korthet är: föreningsutveckling, fortsatt lokal förankring, effektivare administration, öka engagemanget samt fler kvinnliga ledare.

  Ordförandekonferens 14 mars nästa steg
  Arbetet och gruppernas fokus för regionalisering är nu att ta fram underlag till ordförandekonferensen den 14 mars. Där bör allt från konkreta beslutsförslag till mer principiella inspel/medskick ingå och arbetas med. Den konferensen blir central i framtida process, där distrikt och styrelsen stakar ut framtiden tillsammans.

   

  3.010.0000 kronor att söka till projekt
  Svenska Handbollförbundets föreningar kan sedan den 15 februari ansöka om projektmedel för kalenderåret 2020, ansökan för beachutbildningar öppnar den 1 april 2020.

  Under 2020 finns det totalt 3.010.000 kronor i projektmedel. Föreningen söker via IdrottOnline (IOL) och projekten ska vara påbörjade och avslutade under verksamhetsåret. Projektmedel kopplade till utbildningar ska, för att vara berättigade till stöd, vara påbörjade i Utbildningsmodulen senast den 15/10 och vara slutredovisade senast den 15/11.

  Följande fokusområden gäller:
  *Föreningsutveckling
  *Domarutbildningar, inklusive mentorskap
  *Tränar-ledarutbildningar
  *Nya aktivitets- och spelformer
  *Övriga projekt (i linje med SHF:s och RF:s projektintentioner)
   

  Här hittar du mer information >>

   

  Lycka till i VM, Johan och Martin!
  Vårt framgångsrika domarpar Johan och Martin Gomér har tagits ut till sommarens VM i beachhandboll (damer och herrar) som spelas i Pescara, Italien, 30/6 - 5/7 2020.

  - VM har varit ett stort mål för oss inför 2020 och vi är naturligtvis väldigt glada över nomineringen, kommenterar Johan och Martin. Läs mer om uttagningen här >> 

  EM för ungdomar spelas också i Pescara och där ska vi delta med landslag i U16-klassen 7-12 juli, både flickor och pojkar. Vi lanserar i vår både region- och riksläger för att utbilda spelare i världsklass inom beachhandbollen. Kallelser till dessa publicerar vi kommande vecka på svenskhandboll.se.

  Här kan du läsa mer om hur vi satsar på svensk beachhandboll >>

  Uppdaterad: 2020-03-10 15:51
  Skribent: Svenska Handbollförbundet

  Fler nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  Regionalisering

  2020-06-01

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information