Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Robert passar: Välkommen Sture

  2019-10-30 15:30

  I min artikelserie ”Robert kontrar” berättar jag om vad som är aktuellt, angeläget och på gång inom svensk handboll. I mina passningar går jag lite mer på djupet i vissa frågor; här kan du läsa min första passning.

  Bilden: Sture Gustafsson, foto: privat.

   

  Välkommen till svensk handboll, Sture Gustafsson, berätta om vad du ska göra för svensk handboll?
  -Diskussioner har förts inom handboll och flera andra idrotter, om att se över distriktsförbundens - SDF:ens uppdrag/roll och därmed också de geografiska gränserna, i syfte att skapa en effektivare och mer ändamålsenlig organisation. 

  -Handbollen har också haft en särskild utredning med uppdrag att belysa frågan och lägga förslag. I samband med Förbundsmötet och Temakonferensen den 24-25 augusti 2019 fick Förbundsstyrelsen uppdraget att arbeta vidare med frågan och att anställa en projektledare med uppdrag att särskilt arbeta med frågan. 

  När kontaktades du?
  -I samband med beslutet inleddes samtal. Den 1 oktober påbörjade jag uppdraget som projektledare för arbetet med "Handbollens regionalisering" där en tydlig målbild också finns att gå från nuvarande 13 distrikt ner till 5-6 regionala förbund. 

  -Min förhoppning är att jag med de erfarenheter som jag har med i bagaget ska kunna lotsa handbollen vidare i denna process. Nyckelord som är vägledande för mig i den här typen av processer är transparents, delaktighet och tillgänglighet där goda möten och samtal är bärande. Jag hoppas att jag ska kunna bidra till att processen präglas av den inställningen och med en känsla inom handbollen att vi gjorde detta tillsammans.

  Med erfarenhet av svensk idrott och liknande arbeten, varför funderar fler på samma sak?
  -Att organisationer idag ser över sitt regionala led tror jag är en samhällstrend som pågår inom alla samhällets sektorer. Inom det offentliga diskuteras landstingens och regionernas roll, inom näringslivet förs liknande diskussioner och inom den ideella sektorn förs den typen av diskussioner på bred front. Idrottsrörelsen är här inget undantag. 

  Vilka nyckelfrågor ser du och din styrgrupp för att lyckas?
  -Givet att transparents, delaktighet och tillgänglighet är viktigt i den här typen av processer. Lätt att säga, svårare att genomföra. Men att verka inom en folkrörelse handlar också om att ha med sig rörelsen. Ytterst är det föreningarna som äger avgörandet och ska processen lyckas måste hela rörelsens involveras. Det är VI - handbollen tillsammans - som genomför den här processen för att stå starkare att möta framtiden och framförallt att locka flera barn och unga att vilja börja spela handboll. 

  Tidsplanen säger att första året för regionindelning, kan bli 2021, är det realistiskt?
  -Har handbollen väl bestämt att det är den här vägen man tror på och vill gå är det inte någon som tjänar på att det går i långbänk. Det tar tid att involvera rörelsen och skapa delaktighet men frågan är väl förbered och ett antal mötesplatser är inplanerade under 2020 så visst ser jag tidsplanen som fullt realistisk. Drar den här typen av processer ut på tid finns det risk för att organisationen hamnar i ett väntläge som inte gagnar handbollens utveckling utan kan istället bli förlorade år.

  Hur ser mandatet ut från SHF:s styrelse?
  -Arbetet med handbollens regionalisering uppfattar jag har ett starkt mandat inom SHF:s styrelse. Detta är en utveckling som utretts och diskuterats brett inom handbollen och en tydlig riktning finns formulerad. SHF har utsett en styrgrupp för projektet som frekvent ska mötas och som för mig, i rollen som projektledare, är den gruppering som jag har den nära relationen till och som vägleder mig i arbetet. Styrgruppen består av representanter bland annat från SHF:s styrelse så kopplingen mellan förbundsstyrelsen, distrikt och projektet är därmed tydlig.

  Till slut en sportslig fråga: vilken är din handbollsbakgrund och ditt bästa handbollsminne?
  -Efter att verkat som distriktsidrottschef i Västergötland under 15 år har mina kontakter med handbollen varit en stor del av mitt vardagliga arbete. Åtskilliga gånger har jag varit med och firat segrar och framgångar i Alingsås, Skara och Skövde etc. Själv har jag varit på nivån skol-och korphandboll så mina egna handbollsmeriter är i sammanhanget inte mycket att komma med.

  MEN jag älskar sporten och är en trogen supporter på läktaren eller framför TV:n.

   

  Fakta/Sture Gustafsson
  Erfaren processledare inom idrotten, ledar-/tränarutbildningar i många år. Distriktschef (DF) i Västergötland 2002 och som även ledde till att utföra sammanslagning av Distriktsförbund och SISU. 2015 ansvarig för att fusionera Idrottsförbunden och SISU, distrikten Västergötland och Väst (Göteborg/Bohuslän), som gick i kraft 2017. 

  2017 tillträdde han en ny tjänst på RF centralt och där arbetat tätt med dess GS, samt flera utredningsuppdrag och bl.a. varit ett aktivt stöd för DF-cheferna. I den egenskapen är han förankrad, med en bred kunskap om idrotten i hela landet. Sture har i sin gärning följt, stöttat och sett konsekvenserna av flera SDF:s och SF:s organisationsförändringar, och vad olika geografiska gränser leder till i relation till sina uppdragsgivare, RF, kommuner och län/regioner utifrån uppdrag, ekonomiska stöd osv.

   

  Välkomna med frågor till Sture om processen: Sture.gustafsson@handboll.rf.se

  Uppdaterad: 2019-10-30 15:51
  Skribent: Svenska Handbollförbundet

  Fler nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  Regionalisering

  2020-06-01

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information