Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor
  22545 True
   Huvudsponsor
   22014 False
    Huvudsponsor
    18334 False
     Huvudsponsor
     8167 False
      Huvudsponsor
      5982 False
       Huvudsponsor

       Svensk handboll tar nya kliv i sanden

       2020-02-28 12:26

       Efter den milda vintern vi haft i stora delar av landet har vårtecknen redan börjat visa sig på sina håll. Vissa av oss har börjat få mersmak och längtar redan till sommaren och handboll utomhus. Närmast går tankarna kanske till alla de cuper som avgörs på gräs/konstgräs, men på stark frammarsch är den spektakulära beachhandbollen.

       Foto: Bildbyrån.

       I svensk handbolls strategi 2021/2025 finns en tydlig målsättning gällande utveckling av verksamheten och sporten och en av satsningarna man nu gör är på beachhandboll. Svenskhandboll.se har pratat med Svenska Handbollförbundets generalsekreterare, Robert Wedberg:

       - Efter förbundsstyrelsens beslut om att satsa på att utveckla svensk beachhandboll rullas nu en matta av aktiviteter ut. Allt är kopplat till höstens och vinterns strategiska arbete som vi i svensk handboll har gjort tillsammans för att bygga upp och stärka beachhandbollen från grunden.

       Kan du ge några konkreta exempel?

       - Ja, vi gör en stor satsning på utbildning inom beachhandboll. Svenska Handbollförbundet (SHF) lanserar både spelarutbildning, instruktörsutbildning och domarutbildning samt att vi anpassar spelreglerna för de yngre spelarna.

       - Under våren lanserar vi SHF:s spelarutbildning mot landslagsverksamheten inom beachhandboll. Det gör vi genom region- och riksläger för Sveriges 15-16-åringar. De är först ut eftersom UEM spelas i sommar i Pescara, Italien, och där ska vi delta med både ett pojk- och ett flicklandslag. Kommande vecka släpper vi kallelser till de sex regionlägren. Därefter tas spelare ut till rikslägret och på försommaren tar vi ut våra första landslag på ungdomssidan. Att vi satsar på utbildning av unga spelare gör att vi på sikt får en större bredd och skickligare topp inom vår seniorlandslagsverksamhet. På seniorsidan är herrlandslaget fantastiskt framgångsrika med en 4:e plats på VM 2018 och ett brons från World Beach Games 2019 och de ska i juli spela kval till EM 2021. Vi vill i framtiden stärka verksamheten ytterligare och framförallt på flick- och damsidan.

       - Precis som vi gjort inom handbollen med anpassning av regler och tävlingsbestämmelser för barn och ungdom (TBBU reds. anm.) har vi sett samma behov inom beachhandbollen. Utifrån det internationella regelverket har vi gjort en anpassning för att succesivt möta reglerna för seniorer och vi samkör det mot den process som EHF parallellt har genomfört under vintern. Detta kommer också att bidra till en progressiv utveckling av individerna i lagen.

       Du nämnde även lansering av utbildningar för instruktörer och domare, berätta lite mer om det.

       - I höstas genomförde vi med hjälp av EHF (Europeiska Handbollförbundet reds. anm.), en instruktörsutbildning för att kunna utbilda fler ledare och nu är vi i mål med vår egna bas- och steg 1-utbildning för instruktörer. På domarsidan vill vi att man i framtiden ska kunna utbilda sig till beachspecialist. Vi har redan ett internationellt domarpar på yttersta nivå inom beachhandbollen i bröderna Gomér, men även där vill vi bredda och stärka sporten och det gör vi genom att bygga från grunden.

       Som vi kunnat skriva om tidigare är SM i bechhandboll tillbaka på SM-veckan som i sommar spelas på läckra Tylösand i Halmstad, vad betyder det för svensk beachhandboll?

       - Det betyder jättemycket för sporten att synas i det sammanhanget tillsammans med andra sporter, och vi hoppas verkligen på att ett rejält startfält med U19- och seniorlag ska göra upp om SM-tecknen. I veckan öppnade vi upp anmälningssidan på svenskhandboll.se. SM-veckan har vuxit ordentligt sedan den lanserades, i år deltar runt 30 idrotter och på Tylösands strand kommer handboll, fotboll och frisbee samlas tillsammans med alla solstolar och picknickfiltar. Det blir en riktig publikfest kring planerna och centercourten som kommer att byggas, avslutar Robert.

       SM i beachhandboll spelas 26-28 juni.

       Uppdaterad: 2020-02-28 13:40
       Skribent: svenskhandboll.se

       Fler nyheter

       Relansering av svenskhandboll.se

       2020-08-28

       Svenskhandboll.se kliver den 1 september in i…

       Med anledning av coronaviruset

       2020-08-28

       Text senast uppdaterad fredag 28 augusti 11:36.

       Riktlinjer kommer nästa vecka

       2020-08-28

       Just nu får vi många frågor om vad som gäller…

       Kulturministern besökte handbollen

       2020-08-26

       I dag kom Sveriges kulturminister Amanda Lind…

       Glädjande regeringsförslag om krisstöd och 50-förbud

       2020-08-21

       RF skriver idag på sin webbplats att regeringen…

        
       Svenska Handbollförbundet
       Box 11016
       100 61 Stockholm
       Telefon: [saknas] Information
       E-post: [saknas] Information