Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Handbollgymnasier


  Elevansökan till NIU- och Rikshandbollsgymnasium


  Du kommer att kunna söka till SHF Rikshandbollsgymnasium och SHF Regionala Elithandbollsgymnasier (NIU) from 15 september 2019.


  Ansök till SHF Rikshandbollsgymnasium och SHF:s Regionala Elit Handbollsgymnasier (NIU) genom att klicka härObservera att ansökningsperioden startar den 15 september 2019.

  - Sista ansökningsdag till Rikshandbollsgymnasiet  är 15 oktober 2019.

  - Sista ansökningsdag till NIU Handbollsgymnasierna är 1 december 2019. 

  - Rikshandbollsgymnasiet sökes på samma webbsida som till NIU-handbollsgymnasierna. (Obs!)

  - Det är endast NIU- och Riks handbollsgymnasierna som har rätt att bedriva handbollsundervisning i ämnet specialidrott och som är certifierade av Svenska Handbollförbundet. 

  - Ansökan till eventuella lokala gymnasier som inte är certifierade av SHF sker direkt till respektive ort.

  Läs mer om Rikshandbollsgymnasiet genom att klicka här>>

  Läs mer om idrottsutbildningar på gymnasium.se >>

  Läs mer om specialidrottsämnet >>

  Nedladdningsbara Dokument:

  Webbadresser till SHF:s godkända (NIU) handbollsgymnasier 2019-2022
  Certifieringskriterier för SHF:s godkända (NIU) handbollsgymnasier 2015-2018
  Certifieringskriterier för SHF:s godkända (NIU) handbollsgymnasier 2019-2022  --------------------------------------------------------------- 

  Handbollsgymnasier (NIU) i nya Gymnasieskolan-GY2011

  Svenska Handbollförbundet bedriver sin certifierade handbollgymnasieverksamhet parallellt med ett rikshandbollgymnasium förlagt till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Gymnasiereformen GY11 innebär hårdare krav på de gymnasier som vill anordna utbildning i ämnet specialidrott. Skolorna som ska undervisa i ämnet specialidrott från höstterminen 2011 måste först certifieras av Svenska Handbollförbundet (SHF) och därefter godkännas av Skolverket. De krav som ställs på skolorna kallas för certifieringskriterier och finns under nedladdningsbara dokument på denna sida. Den formella beteckningen för skolor med specialidrott är Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). För SHF:s del kommer dessa i praktiken vara regionala elithandbollsgymnasier, där eleverna ska kunna satsa mot nationell seniorelit samtidigt som de studerar på bra gymnasieutbildningar.

  Svenska Handbollförbundet visar vägen fram till en god talangutbildning och i likhet med några andra specialförbund utarbeta en mer detaljerad plan för handbollgymnasieutbildningen. Våra mest talangfulla ungdomar skall ges möjlighet att gå på ett certifierat handbollgymnasium. SHF har upprättat detaljerade riktlinjer för utbildningens mål. SHF:s verksamhetsinriktning, värdegrund och vision tillsammans med SHF:s måldokument och certifieringskriterier samt skolans verksamhetsplan, skall bidra till ett helhetsperspektiv på utbildningen. Ansvaret för uppföljning och kvalitetssäkring av handbollgymnsieutbildningen åvilar SHF.

  De certifierade handbollgymnasiernas utbildning är en viktig del i SHF:s talangutveckling (16-19 år). Genom att integrera innehållet i gymnasiernas handbollundervisning med innehållet i SHF:s talangutvecklingsprojekt (Riksläger 1, 2, 3 och 4) och SHF:s Tränarskola uppnår handbollen en långsiktig helhetssyn på den individuella teknisk - taktiska, fysiska samt mentala och sociala utveckling.

   

  SHF:s övergripande vision för handboll - utbildning

  Vision
  Alla handbollungdomar som vill skall ges möjlighet att kunna kombinera handbollträning och studier på såväl elit- som breddnivå.

   

  SHF:s målsättning för de certifierade elithandbollgymnasierna.

  Målsättning
  Majoriteten av de handbollungdomar (pojkar och flickor) som tillhör landets bästa i sin åldersgrupp går på ett av SHF certifierade handbollgymnasier.

  Syfte
  Gymnasieverksamheten är en del av SHF:s talangutveckling som också är integrerad med SHF:s lägerverksamhet. Elitinriktade handbollungdomar skall erbjudas att kombinera elithandboll med studier. Verksamheten skall uppmana till nytänkande och erfarenhetsutbyte.

  Uppdaterad: 2019-10-09 10:56
  Skribent: Lennart Söderström

  Nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  Regionalisering

  2020-06-01

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information