Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Spelarutbildning

  Svenska Handbollförbundet (SHF) genomför spelarutbildning för att rekrytera och utbilda spelare till kommande elit- och landslagsverksamhet. Rikslägren, sammanlagt fyra stycken per åldersgrupp, och Regionlägren ingår som ett led i utbildningsstegen i SHF:s spelarutbildning mot junior- och ungdomslandslagsverksamheten.

  Lägren arrangeras varje år under fyra dagar i mars/april och fyra dagar i juli/augusti. På Rikslägren deltar ca 180 spelare per läger. Spelarna som blir uttagna till sitt första Riksläger fyller samma år 16 år.

  År 1 i april (det år spelaren fyller 16 år) Riksläger 1 med 60 deltagare/kön
  År 1 i augusti Riksläger 2 med 60 deltagare/kön
  År 2 i april Riksläger 3 med 25 deltagare/kön
  År 2 i augusti Riksläger 4 med 25 deltagare/kön

  Samtliga läger genomförs i Halmstad.

  Kallelse till lägren presenteras endast på denna hemsida. Med andra ord kommer inga personliga kallelser att skickas ut. 


  När den nya spelarutbildning togs fram planerades det för fyra Regionsläger runt om i landet. Här skulle 60 deltagare/kön bli uttagna. Dit siktar vi inom några år.
  Augusti-19 kommer det första lägret att genomföras i Halmstad med ca 40 deltagare/kön. 


  Spelare som inte blev uttagna till Rikslägret, få chansen att delta på Regionslägret. De får chans till samma utbildning fast i en annan form.
  Våra förbundskaptener och instruktörer får möjlighet att se flera spelare i träning. 


  Nytt spelarutbildningsmaterial
  Ett nytt material har tagits fram. Första kullen som fick genomföra spelarutbildningen var 02:orna. 
  Nu finns även ett material framtaget till distrikten, så alla spelare som kommer till Riksläger 1 har fått samma spelarutbildning ute i sitt distrikt. Det här ska leda till Handboll i Världsklass. 
  Böckerna som ni kan köpa är Handbollens Spelarutbildning, Distriktsläger 1-8 och Riksläger 1-4.
  Här kan ni beställa materialet genom SISU >>


  Rekrytering av spelare

  Rekryteringen av spelare till våra lägren sker, inte bara - men till stor del, i samband med SverigeCupen - en distriktslagtävling för flickor och pojkar som fyllt/fyller 16 år. Rekryterarna, det vill säga junior- och ungdomslandslagens förbundskaptener och scouter, tittar framförallt på detta: 

  - Att du som spelare gör ditt bästa.
  - Hemspringet är mycket viktigt.
  - Spelarens spelförståelse.
  - Bra individuell teknik i försvar- och anfallsspelet utifrån Tränarskolan.
  - Målvakter som är skolade i rätt teknik utifrån Tränarskolan.

  SHF informerar respektive distrikt/lag om vilka spelare som har blivit uttagna till Riksläger 1. Därefter kan respektive distrikt/lag lämna in synpunkter på uttagna eller ej uttagna spelare till Riksläger 1. Det är slutligen respektive förbundskapten som tar ut spelare till Riksläger.
  Uttagningarna till Regionslägret görs av berörda förbundskaptener.

   

  Uttagningar till läger och landslag

  Distriktslägren syftar till att inspirera och utbilda utifrån handbollens Spelarutbildning. Distriktslägerträffarna fungerar även som underlag för kommande rekrytering till SHF:s första Riksläger och Regionsläger. SHF:s Spelarutbildning rekommenderar åtta träffar per distrikt med fri anmälan. Därefter spelas SverigeCupen i november. En förhoppning från Svenska Handbollförbundet är att varje distrikt väljer att delta med så många lag som möjligt. Vi vill att SverigeCupen ska vara en festlighet för hela Sverige och för så många som möjligt!

  Utifrån distriktens anteckningar och utifrån de observationer och samtal som förs under SverigeCupen rekommenderas spelare till Riksläger och Regionsläger. I denna process får distrikten möjlighet att tycka till, utifrån samråd med aktuella klubbar om de spelare som erbjuds en plats vid respektive läger. Vi i Spelarutbildningskommittén arbetar för att distriktsläger ska inspirera och utbilda spelare. Även våra läger bygger på att inspirera och utbilda spelare.

  Från Riksläger 1 i april och till uttagning till Riksläger 2 för ansvarig förbundskapten och förbundsinstruktörer kopplade till SHF:s spelarutbildning samtal med exempelvis tränare och föreningar.

  Mellan Riksläger 2 och 3 sker en utvecklad dialog som ovan med tillägget att spelare även ses i USM, övriga turneringar och på läger, samt att SHF blir uppdaterade via RIG och NIU handbollsgymnasium kring de spelare som studerar där.

  Finns det föreningar och/eller distriktsförbund som har spelare som man tycker ska vara aktuella för lägerverksamheten, kontakta respektive förbundskapten.

  Angående spelaruttagningarna till lägren, kontakta respektive förbundskapten.


  F02-03 Patrik Svarvén
  P02-03 Tomas Axnér
  F04-05 Pontus Ward Wiklund
  P04-05 Björn Sätherström


  Ge inte upp!

  Drömmer du om att spela i landslaget men blev inte uttagen till Rikslägret? Ge inte upp - kämpa på med din träning! Alla spelare utvecklas olika och i olika takt och många spelare som inte kallas till Riksläger kommer ändå in senare i SHF:s landslagsverksamhet. Landslagsspelare som Filippa Idéhn, Linnea Torstenson, Tobias Karlsson och Niklas Ekberg var inte med på ett enda Riksläger. Niklas spelade i juniorlandslaget medan övriga senare i sina karriärer fick dra på sig landslagströjan.

  Uppdaterad: 2020-02-11 08:31
  Skribent: Conny Jädersten

  Nyheter

  08-derbyn när allsvenskorna inleds

  2020-06-08

  AIK tar emot Skånela IF när herrallsvenskan…

  Nykomling mot mesta mästaren i HBL-premiären

  2020-06-05

  De två första omgångarna i Handbollsligan…

  Dubbla derbyn i SHE:s premiäromgång

  2020-06-04

  Vecka 38 spelas premiäromgången av kommande…

  Framtidens idrottshall – en ny mötesplats för rörelseglädje och gemenskap

  2020-06-03

  Bristen på idrottshallar är stor samtidigt som…

  Regionalisering

  2020-06-01

  Uppdaterad måndag 1 juni - Sture förklarar

  Läs mer


  Lägerdatum 2019>>

  Lägerdatum 2020>>

  Planering för F02-03>>

  Planering för P02-03>>

  Planering för F04-05>>

  Planering för P04-05>>

  Riksläger 4-7 april 2020 >>

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information