Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Om Parahandboll

  Inom svensk handboll tycker vi att det är viktigt att alla som vill ska kunna spela handboll. Därför breddar vi vår sport till att omfatta parahandboll - handboll för dig/den som har någon form av funktionsnedsättning.

  Parahandboll implementeras
  Implementeringsarbetet genomförs under 2018-2019 inom Svenska Handbollförbundet (SHF), våra distriktsförbund samt klubbar/föreningar i landet. 

  SHF sprider också den nya verksamheten bland berörda kommunförvaltningar, brukarorganisationer samt olika habiliteringar inom Region och Landsting.

  Tre aktivitetsklasser
  Det finns tre olika aktivitetsklasser inom parahandboll:

  Boll- och lekskola - öppen för alla med olika funktionsnedsättningar. I boll- och lekskolans aktiviteter ska bollen vara med som ett redskap. Bollen kan vara liten som stor, mjuk som hård, allt för att tillgodose allas förmåga att delta utifrån sin respektive funktionsnedsättning.

  Gående handboll - riktar sig till stor del till personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Nedsättningen ska vara av sådan art att du kan delta i stå-, gå- och springövningar utan hjälpmedel. Här hittar du regler för gående handboll >>

  Rullstolshandboll - riktar sig till dig som, i din vardag, är beroende av din rullstol eller utifrån din funktionsnedsättning eller förvärvad skada är beroende av att sitta i en rullstol för att kunna delta och spela handboll. Rullstolshandboll är världens snabbast växande rullstolssport. Här hittar du regler för rullstolshandboll >>

   

  Samverkan
  I rekryteringsarbetet ser vi gärna att handbollsorganisationerna skapar nya kontaktområden och samverkanspartners. Ett nära samverkansarbete med idrottslärare på skolor där målgruppen är verksam är viktig. Samverkan med habiliteringarna, olika kommunförvaltningar samt habilitering inom region och landsting är också framgångsfaktorer.

   

  Tävlingar
  SHF samverkar med olika befintliga tävlingsarrangemang. Det finns två olika tävlingsklasser: gående handboll och rullstolshandboll.

  Kontakta oss så informerar vi dig om vilka tävlingar/cuper ni kan delta i och anmäla er till.

   

  Utbildning av framtidens handbollsledare
  SHF ser det som viktigt att alla ledare som går utbildningar i Svenska Handbollförbundets regi framöver får ta del av och öka kunskaperna inom områdena handikappkunskap och bemötandefrågor. SHF ser att målgruppen finns med som en naturlig utbildningsdeltagare i framtidens utbildningar som en naturlig utveckling.

  Kontakta oss så informerar vi om kommande utbildningar.

   

  Kontaktuppgifter
  Peter Svensson, peter.svensson@handboll.rf.se >>

  Uppdaterad: 2019-02-08 13:20
  Skribent: Therese Bringefors

  Nyheter

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information