Hoppa till sidans innehåll

Spelregler Minihandboll på tvären

MINIHANDBOLL - REGLER


Alla kan spela. Alla får mycket bollkontakt. Alla gör mål. Minihandbollen stimulerar fantasin, förbättrar spelarnas teknik och ger dem mod 

MÅLEN
Minimålen skall ha innermåtten 2,0m brett och 1,7m högt. Sex mål ingår i en normalt utrustad fullmåttshall. Finns att köpa hos flera leverantörer, fråga efter leverantörsförteckning hos SHF.
Vill ni tillverka egna mål som är anpassade för er hall så är det okej. Även leverantörer av nät finns med på leverantörsförteckningen.  

BOLLAR 
Hela idén med minihandboll bygger på att vi använder mjuka bollar av skumgummi med plastöverdrag. Inga former av vanliga bollar får användas. Skumgummibollen gör att tekniken förbättras då bollen är lätt att greppa.
Målgårdslinjen är endast fyra meter från målet. Med skumgummiboll vågar varje målvakt försöka rädda bollen och utespelarna vågar täcka skott. Skumgummibollen går bra att studsa. Lämpliga skumgummibollar finns med på leverantörsförteckningen.

REGLER
Snälla regler, förklara, låt spelarna "göra om". Vägled och utbilda spelarna på planen. Håll i bollen och förklara avblåsningarna, då får ni bäst kontakt med spelarna. Använd föräldrar, ungdomsspelare eller andra som matchledare. Detta är ett utmärkt sätt att rekrytera nya domare. Det är inte viktigt att ha en fot på linjen vid inkast. Inga straffar vid pass till målvakt i egen målgård och det gör inget om målvakten går in och ut ur målgården med bollen. Vem som helst får stå i mål, det behövs ingen avvikande målvaktströja. Eftersom det inte finns någon frikastlinje får spelarna stå var dom vill vid frikast. Ett lag består av 5 spelare. Endast en får vara innanför målgården som målvakt. Lämpligt antal spelare per lag är 6-7st. 

SPELFORM
Bilda många lag i varje åldersgrupp (t.ex. 20 spelare = 3 lag). Inga serietabeller görs. Gör en festlig inramning när de små spelarna ska få känna på det spännande matchmomentet. Har de och föräldrarna roligt så fortsätter man med handboll länge.
För mer info om spelform/anmälan upplägg i SmBl HF säsongen 19/20 klicka här -->

MATCHTIDER
Anpassa tiden till antal lag, spela många korta matcher utan halvtid, små barn orkar inte koncentrera sig länge. Spela flera matcher samtidigt med gemensam matchklocka. 

SPELET
Styr inte spelarna för mycket. Låt dom jaga boll det är roligare, 6-0 spel har dom hela sin "handbollskarriär" att lära sig. Det är viktigt att små nya handbollare lär sig röra sig från början och att inte vara i passningsskuggan. Spelarna utvecklas snabbare, bollkontakten är större, avsluten blir fler. Var inte fixerad vid resultat, låt spelarna ha roligt det är det viktiga med minihandboll. 

Uppdaterad: 2019-11-14 08:33
Skribent: David Olsen

Nyheter

Inbjudan till Seriespel HF Väst 21/22!

2021-04-06

Inbjudan till seriespel i nya distriktet HF Väst…

Inbjudan till Seriespel HF Syd 21/22!

2021-03-31

Inbjudan till seriespel i nya distriktet HF Syd…

VIKTIGT! Information om enstaka matcher i Småland-Blekinge HF!

2021-02-22

Vi har tidigare aviserat om planering av enstaka…

Information gällande tävlingsverksamheten i Småland-Blekinge HF utifrån restriktioner 14/12!

2020-12-18

Vi har tidigare informerat om de allmänna råden…

Nya restriktioner från 14/12

2020-12-14

Under förra veckan meddelade myndigheterna om… 

 
Småland-Blekinge Handbollförbund
Box 3098
350 33 Växjö
Telefon: 047021834