Parahandboll är handboll för den som lever med en funktionsnedsättning. Parahandboll är en växande verksamhet inom svensk handboll som ofta är samverkansaktiviteter mellan förening, olika kommunförvaltningar, brukarorganisationer och Regioner/habiliteringar.
Parahandboll är indelad i två tränings- och spelklasser: rullstolshandboll och gåendeklass.
Rullstolshandboll spelas av den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gående handboll på lika villkor. Rullstolshandboll är världens snabbast växande rullstolssport.
Rullstolshandboll spelas med 5 utespelare och 1 målvakt. Man spelar med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3x2 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gående handboll, tex så är 3 steg desamma som tre tag på rullstolens hjul.
Gåendeklassen är en del av parahandbollen där spelare med intellektuell funktionsnedsättning (U) och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (N) får delta. Gåendeklassen delas in i två klasser:
Blå klass - spelformen är på hög nivå och handbollsregler respekteras fullt ut. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.
Gul klass - spelform för den som kan behöva extra stöd på spelplanen. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga. Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren deltar inte aktivt i spelet utan ska endast möjliggöra att den aktiva spelaren kan delta.
Börja spela
Kontakta oss för hjälp med att hitta en förening/klubb >>
Tävlingar
SHF samverkar med olika befintliga tävlingsarrangemang. Det finns två olika tävlingsklasser: gående handboll och rullstolshandboll.
Kontakta oss så informerar vi dig om vilka tävlingar/cuper ni kan delta i och anmäla er till >>
