Hoppa till sidans innehåll

Para

Parahandboll är handboll för den som lever med en funktionsnedsättning. Parahandboll är en växande verksamhet inom svensk handboll som ofta är samverkansaktiviteter mellan förening, olika kommunförvaltningar, brukarorganisationer och Regioner/habiliteringar.

Parahandboll är indelad i två tränings- och spelklasser: rullstolshandboll och gåendeklass. 

Rullstolshandboll spelas av den som är beroende av sin rullstol i vardagen eller som på grund av förvärvad skada eller diagnos inte kan delta i gående handboll på lika villkor. Rullstolshandboll är världens snabbast växande rullstolssport.

Rullstolshandboll spelas med 5 utespelare och 1 målvakt. Man spelar med en sänkt ribba vilket gör att målets storlek är 3x2 meter. I övrigt är reglerna de samma som i gående handboll, tex så är 3 steg desamma som tre tag på rullstolens hjul. 

Gåendeklassen är en del av parahandbollen där spelare med intellektuell funktionsnedsättning (U) och/med tillägg av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (N) får delta. Gåendeklassen delas in i två klasser:

Blå klass - spelformen är på hög nivå och handbollsregler respekteras fullt ut. Spelarna har god speluppfattning i kombination med en god fysisk förmåga. Spelarna är i behov av rak och tydlig kommunikation.

Gul klass - spelform för den som kan behöva extra stöd på spelplanen. Spelarna har mindre speluppfattning och är i behov av tydligare kommunikation. Spelaren kan omfattas av en fysisk lägre förmåga. Vissa spelare kan, för att det ska vara möjligt att delta, behöva ledsagare. Ledsagaren deltar inte aktivt i spelet utan ska endast möjliggöra att den aktiva spelaren kan delta.

 

Börja spela

Kontakta oss för hjälp med att hitta en förening/klubb >>

 

Tävlingar

SHF samverkar med olika befintliga tävlingsarrangemang. Det finns två olika tävlingsklasser: gående handboll och rullstolshandboll.

Kontakta oss så informerar vi dig om vilka tävlingar/cuper ni kan delta i och anmäla er till >>


 

Partners parahandboll

Uppdaterad: 2020-08-24 10:46
Skribent: Therese Bringefors

Nyheter