Hoppa till sidans innehåll

Handbollens historia

Bilden: Förbundskapten Bengt Johansson höjer en mästerskapspokal tillsammans med några av de spelare som kallades "Bengan Boys" under en av Sveriges storhetstider i handboll. Från vänster till höger: Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, Magnus Andersson, Bengt Johansson (i gult), Peter Gentzel och Thomas Sivertsson.

Det sägs att redan de gamla grekerna spelade något som liknade handboll. Men de första handbollsreglerna skrevs i Danmark 1898. 

Första gången en handbollsmatch spelades i Sverige var 1907 då två sjömansskolor i Karlskrona mötte varandra.

De första landskamperna i handboll för herrar spelades på 30-talet. De spelades utomhus med elvamannalag på en fotbollsplan.

1934 startade Allsvenskan för herrar i Sverige.

1971 startade Allsvenskan för damer i Sverige.

I början av 1970 blev inomhushandbollen allt vanligare. I hallarna var handbollsplanerna mindre och hade bättre underlag och det i kombination med sjumannalag gav ett betydligt snabbare spel.

1972 blev inomhushandboll en officiell olympisk gren för herrar.

1976 blev inomhushandboll en officiell olympisk gren för damer.

Sverige är en av de ledande nationerna inom världshandbollen och har tagit fler än 20 medaljer i OS, VM och EM. Historiskt är herrarna mest framgångsrika och har vunnit många mästerskapsmedaljer samt både bragdguldet och Jerringpriset. Damerna har sedan 90-talet varit på frammarsch och på senare år har även framgångar inom beachhandbollen kunnat läggas till meritlistan.

Uppdaterad: 2020-08-24 10:25
Skribent: Gerd Eriksson

Nyheter