Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Domare utbildas under Sverigecupen

  2019-11-09 11:14

  Sverigecupen ett utmärkt tillfälle för unga lovande domare att få visa upp sig och få utbildning.

  Vi tog oss ett snack med Jenny Granström, som är med i Svenska Handbollförbundets Domarkommitté, (SHF DK), som är ytterst ansvarig för all domar-, funktionärs- och delegatverksamhet under Sverigecupen.

  Likaväl som Sverigecupen är ett tillfälle för unga spelare att få visa upp sig för Svenska Handbollförbundet för första gången är så är det ett tillfälle för unga lovande domare att få visa vad de går för, men framförallt är det ett utbildningstillfälle för dessa unga domare.

  Vilka domare får chansen att döma på Sverigecupen?
  - Samtliga distrikt ute i landet får inför Sverigecupen möjlighet att nominera unga lovande domarpar som de tycker ska få chansen att komma upp till Nyköping och döma. SHF DK, och då framförallt Leo Hellsten som är adjungerad som ungdomsansvarig, tar sedan ut 18 domarpar som får representera sitt distrikt på domarsidan.

  Hur får domarna hjälp med sin utveckling under helgen?
  - Eftersom Sverigecupen ska vara ett utbildningstillfälle för domarna så tillsätter SHF DK en delegat på samtliga matcher. Delegaterna består av såväl SHF DK-medlemmar som andra delegater som SHF DK tycker är de främsta i landet. 

  Delegatens främsta uppgift under Sverigecupen är att ge domarna feedback och stöttning. Efter varje match sitter delegaten och domarna ner och diskuterar vad som var bra under matchen samt vad domarna kan jobba lite med inför kommande matcher. Delegaten skriver också en digital rapport som domarna får tillgång till i efterhand. 

  Sverigecuphelgen för domarna inleds med en gemensam informationsträff där SHF DK informerar domarna om vad som är viktigt att tänka på under helgen. Det trycks lite extra på att vara tydliga i sitt kroppsspråk, i sina domartecken, placering/rörelsemönster över banan samt att lägga fokus på att hålla en röd tråd genom hela matchen. Man går också noga igenom vilka regler som skiljer sig mot ordinarie regelverk för U15.

  Även delegaterna har en samling med genomgång av avvikande regler, fokusområden att titta extra på, en påminnelse om att tänka på hur vi kommunicerar med unga domare etc.

  Därefter drar matcherna igång och samtliga domarpar dömer 2-3 matcher per dag. Funktionärer och delegater har ett tuffare program med ca 5-6 matcher per dag.

  Sker det någon gemensam utvärdering?
  - Efter varje genomförd speldag samlar SHF DK alla domare och delegater för att sammanfatta dagen och gå igenom viktig info inför nästkommande dag.

  Till kvällsmötet har SHF DK också tagit ut ett antal områden som de tycker överlag har fungerat bra och några områden som de tycker att domarna kan förbättra. Det visas då filmklipp från dagens matcher för att belysa situationer då domarna agerat på ett föredömligt sätt samt några lägen där det finns utvecklingspotential.

  Får alla domarna döma slutspelet?
  - Inför söndagen görs en uttagning av domare till slutspelsmatcherna baserat på delegaternas uppfattning/rankning av domarnas prestationer under helgen. Dessa nomineringar presenteras på lördagens kvällsmöte. Alla domare får döma slutspelsmatcher men på olika nivåer.

  Vad händer efter Sverigecupen?
  För att domarnas utbildning inte ska sluta i och med Sverigecupens slut så sammanställer SHF DK en rapport med samtliga delegatrapporter/den feedback domarna fått efter matcherna och skickar till DK-ordförande i respektive distrikt. Detta så att de vet vad som vart bra och vad som kan utvecklas och därmed kan jobba vidare med att utveckla de unga lovande domarna på hemmaplan.

  Under Sverigecupen filmas också olika moment  till den nya domarutbildningen som lanserats.

  Se även intervjun med Leo Hellsten, ungdomsansvarig i SHF DK >>

  Uppdaterad: 2019-11-09 11:55
  Skribent: Jessica Larsson

  Fler nyheter

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information