Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Historiska matcher i rullstolshandboll

  2019-11-09 09:04

  Under helgen spelas två matcher i rullstolshandboll i Rosvalla Arenas A-hall, lördag kl 10.25 och söndag kl. 15.10. Varmt välkomna!

  Samtidigt som Sverigecupen pågår för landets 15-åringar hålls ett träningsläger för spelare i rullstolshandboll i Nyköping. De kommer delas in i två lag som kommer möta varandra under helgen i Rosvalla Arenas A-hall lördag kl. 10.25 och söndag kl. 15.10. Matchtiden är 2 x 15 minuter.

  - Vad jag vet så har rullstolsklassen inte varit med SHF i något såhär stort tävlingssammanhang. Vii har bara varit i mer ”lokala” turneringar, berättar förbundstränare Frida Andersson.

  Matchen sänds kostnadsfritt på Solid Sport >>

  Se intervjuer med rullstolshandbollslaget >>

  Parahandboll är handboll för personer som lever med en funktionsnedsättning. Idag finns det 22 föreningar som bedriver parahandboll. Dessa föreningar ligger främst i södra delarna av Sverige, arav ca 15 st har en återkommande verksamhet och när det gäller nystartade föreningar så är det i prova-på form eller en skolsamverkan med t ex särskolan som är de vanligaste formerna.

  Samtliga 13 distriktsförbund får löpande information om hur nya handbollsområden utvecklas.

  De distrikt som ligger i framkant är Handboll Väst, Skåne, Mellansvenska, Småland/Blekinge, Gävle Dala, Stockholm, Halland och Värmland.  I dessa distrikt finns det någon form av återkommande parahandbollsverksamhet som är kopplad till någon parasport eller handbollsförening. Samtliga föreningar är anslutna till Svenska handbollförbundet.

  Det finns tre olika klasser, Boll och lekskola, Gående klass och Rullstolsklass.

  Boll och lekskolan är öppen för alla personer med funktionsnedsättningar och i alla aktiviteter är bollen med som ett redskap. Här anpassas träningen utifrån varje enskild individs förmåga. Bollen kan därför vara liten som stor, hård eller mjuk. 

  Gående klassen riktar sig till personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Nedsättningen ska vara av sådan art att du kan delta i stå-, gå- och spring-övningar utan hjälpmedel.

  I den gående klassen spelar man med klister.

  Största grupperna i Gående klassen finns i Sävehof, Eskilstuna/Parasport, Kristianstad och Ystad.

  När det gäller Rullstolshandbollen är det Göteborg och Kristianstad som ligger i framkant.

  Rullstolsklassen riktar sig till dig som, i din vardag, är beroende av en rullstol eller utifrån din funktionsnedsättning eller förvärvad skada inte kan delta i traditionell handboll på lika villkor.

  I rullstolsklassen spelar man utan klister och med bollstorlek 2. 

  Parahandboll har i dagsläget inget utformat seriespel utan man deltar i turneringar och cuper runt om i Sverige.

  Uppdaterad: 2019-11-09 10:17
  Skribent: Jessica Larsson

  Fler nyheter

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information