Hoppa till sidans innehåll
18931 True
  Huvudsponsor

  Sverigecupen lördag 9 november

  2019-11-09 08:21

  Här hittar du samlade texter och notiser från lördagen.
  En fartfylld andra dag är över (20.17)
  Dag 2 på Sverigecupen har varit en härlig och fartfylld dag med många roliga och spännande matcher på planerna och engagerad publik på läktarna. Dagen har till största delen ägnats åt gruppspel 2 där lagen kämpat för att få en bra placering i tabellen inför morgondagens slutspel. På tjejsidan är alla matcher i gruppspel 2 spelade, medan det på killsidan återstår några tidigt imorgon bitti.

  Samtidigt som matcherna i gruppspel 2 avslutas imorgon, spelas den första placeringsmatchen för tjejerna mellan Norrbotten och Hälsingland. De spelar om platserna 20 och 21. Den matchen startar kl. 8.10.

  Tjejlagen har placerat sig enligt följande;
  Semifinaler mellan Stockholm Svart - Göteborg Blå och Skåne Röd - Skåne Gul.
  Plats 5-8 spelas mellan Göteborg Vit - Västergötland och Stockholm Vit - Halland.
  Plats 9-12 spelas mellan Småland Blekinge Norra - Bohuslän Dal och Örebro - Dalarna.
  Plats 13-16 spelas mellan Västmanland - Uppland och Västernorrland Jämtland - Södermanland.
  Plats 17-19 spelas i en trelagsgrupp mellan Östergötland, Småland Blekinge Norra och Värmland.
  Plats 20-21 spelas mellan Norrbotten - Hälsingland.
  FINAL kl. 16.00 i A-hallen.

  De killlag som har spelat klart har placerat sig enligt följande;
  Semifinaler mellan Skåne Gul - Göteborg Vit och Västergötland - Halland.
  Plats 5-8 spelas mellan Södermanland - Stockholm Vit och Skåne Röd - Stockholm Svart.
  Plats 9-12 spelas mellan Göteborg Blå - Uppland och Östergötland - Småland Blekinge Norra.
  Vilka som spelar om platserna 13-20 avgörs imorgon bitti.
  FINAL kl. 17.15 i A-hallen.

  Nu sover vi så det snart blir en ny härlig handbollsdag!
  ***************************************************

  Koll på alla spelare (16.57)
  Förbundskaptenerna och förbundstränarna är på plats i Nyköping hela helgen och följer upp samtliga lag och spelare.

  Speakers till 136 matcher (14.22)
  Fantastiskt bra och proffsiga speakerinsatser av IFK Nyköpings volontärer under helgens 136 matcher. Utan er, inget arrangemang!
  Gruppspel 2 är i full gång (13.14)
  Gruppspel 2 pågår hela dagen där gruppettorna möter varandra och grupptvåorna möter varandra osv. De som placerar sig etta eller tvåa i gruppen där gruppettorna möts kommer spela semifinal imorgon. Övriga spelar placeringsmatcher. Som ni förstår spelas det många fartfyllda matcher idag. Har ni ingen möjlighet att vara på plats i Nyköping och uppleva den härliga stämningen, surfa in på Solid Sport som livesänder alla matcher från Sverigecupen.
  ***************************************************
  Påfyllning av hoodies (12.00)
  Sverigecupprylarna går åt som smör i solsken. Kön är ständigt lång till försäljningen och på lördagsförmiddagen tog mycket av grejerna slut men från kl.15:00, lördag, skall det finnas nya gråa och svarta hoods i alla storlekar.

  Du som inte vill köa kan beställa via web shopen. Även där har du möjlighet att beställa namntryck osv.. Till shopen >>

  ***************************************************

  Domare får utbildning under Sverigecupen (11.36)
  Vi tog oss ett snack med Jenny Granström, som är med i Svenska Handbollförbundets Domarkommitté, (SHF DK), som är ytterst ansvarig för all domar-, funktionärs- och delegatverksamhet under Sverigecupen.

  Likaväl som Sverigecupen är ett tillfälle för unga spelare att få visa upp sig för Svenska Handbollförbundet för första gången är så är det ett tillfälle för unga lovande domare att få visa vad de går för, men framförallt är det ett utbildningstillfälle för dessa unga domare.

  Vilka domare får chansen att döma på Sverigecupen?
  - Samtliga distrikt ute i landet får inför Sverigecupen möjlighet att nominera unga lovande domarpar som de tycker ska få chansen att komma upp till Nyköping och döma. SHF DK, och då framförallt Leo Hellsten som är adjungerad som ungdomsansvarig, tar sedan ut 18 domarpar som får representera sitt distrikt på domarsidan.

  Hur får domarna hjälp med sin utveckling under helgen?
  - Eftersom Sverigecupen ska vara ett utbildningstillfälle för domarna så tillsätter SHF DK en delegat på samtliga matcher. Delegaterna består av såväl SHF DK-medlemmar som andra delegater som SHF DK tycker är de främsta i landet. 

  Delegatens främsta uppgift under Sverigecupen är att ge domarna feedback och stöttning. Efter varje match sitter delegaten och domarna ner och diskuterar vad som var bra under matchen samt vad domarna kan jobba lite med inför kommande matcher. Delegaten skriver också en digital rapport som domarna får tillgång till i efterhand. 

  Sverigecuphelgen för domarna inleds med en gemensam informationsträff där SHF DK informerar domarna om vad som är viktigt att tänka på under helgen. Det trycks lite extra på att vara tydliga i sitt kroppsspråk, i sina domartecken, placering/rörelsemönster över banan samt att lägga fokus på att hålla en röd tråd genom hela matchen. Man går också noga igenom vilka regler som skiljer sig mot ordinarie regelverk för U15.

  Även delegaterna har en samling med genomgång av avvikande regler, fokusområden att titta extra på, en påminnelse om att tänka på hur vi kommunicerar med unga domare etc.

  Därefter drar matcherna igång och samtliga domarpar dömer 2-3 matcher per dag. Funktionärer och delegater har ett tuffare program med ca 5-6 matcher per dag.

  Sker det någon gemensam utvärdering?
  - Efter varje genomförd speldag samlar SHF DK alla domare och delegater för att sammanfatta dagen och gå igenom viktig info inför nästkommande dag.

  Till kvällsmötet har SHF DK också tagit ut ett antal områden som de tycker överlag har fungerat bra och några områden som de tycker att domarna kan förbättra. Det visas då filmklipp från dagens matcher för att belysa situationer då domarna agerat på ett föredömligt sätt samt några lägen där det finns utvecklingspotential.

  Får alla domarna döma slutspelet?
  - Inför söndagen görs en uttagning av domare till slutspelsmatcherna baserat på delegaternas uppfattning/rankning av domarnas prestationer under helgen. Dessa nomineringar presenteras på lördagens kvällsmöte. Alla domare får döma slutspelsmatcher men på olika nivåer.

  Vad händer efter Sverigecupen?
  För att domarnas utbildning inte ska sluta i och med Sverigecupens slut så sammanställer SHF DK en rapport med samtliga delegatrapporter/den feedback domarna fått efter matcherna och skickar till DK-ordförande i respektive distrikt. Detta så att de vet vad som vart bra och vad som kan utvecklas och därmed kan jobba vidare med att utveckla de unga lovande domarna på hemmaplan.

  Under Sverigecupen filmas också olika moment  till den nya domarutbildningen som lanserats.

  Se även intervjun med Leo Hellsten, ungdomsansvarig i SHF DK >>

  ***************************************************
  Historiska matcher i rullstolshandboll (9.23)
  I helgen spelas två matcher i rullstolshandboll i Rosvalla Arenas A-hall, lördag kl 10.25 och söndag kl. 15.10. Varmt välkomna!

  Samtidigt som Sverigecupen pågår för landets 15-åringar hålls ett träningsläger för spelare i rullstolshandboll i Nyköping. De kommer delas in i två lag som kommer möta varandra under helgen i Rosvalla Arenas A-hall lördag kl. 10.25 och söndag kl. 15.10. Matchtiden är 2 x 15 minuter.

  - Vad jag vet så har rullstolsklassen inte varit med SHF i något såhär stort tävlingssammanhang. Vii har bara varit i mer ”lokala” turneringar, berättar förbundstränare Frida Andersson.

  Matchen sänds kostnadsfritt på Solid Sport >>
  Se intervju med rullstolshandbollslaget >>

  ***************************************************
  Dagens första matcher är igång (8.41)
  De sista matcherna i gruppspel 1 spelas nu på morgonen. Därefter väntar gruppspel 2 som börjar kl. 11.15. I gruppspel 2 lottas gruppettor mot varandra, grupptvåor mot varandra osv. Gruppspel 2 avgör hur söndagens placeringsmatcher och slutspel kommer spelas.

  Har du ingen möjlighet att vara på plats i Nyköping kan du följa Sverigecupen på flera olika sätt;

  Ladda ner Gameday-appen
  Se matcherna live på Solid Sport >>
  Följ oss på instagram @svchandboll #svchandboll
  Gills Sverigecupen på Facebook

  Uppdaterad: 2019-11-10 08:50
  Skribent: Jessica Larsson

  Fler nyheter

   
  Svenska Handbollförbundet
  Box 11016
  100 61 Stockholm
  Telefon: [saknas] Information