Hoppa till sidans innehåll
5007 False
  Huvudsponsor

  Funktionärsutbildningar

  Det finns fyra funktionärskategorier vilka presenteras nedan.

  Föreningsfunktionär

  Föreningsinstruktörer

  Det finns möjlighet för alla föreningar att skicka en eller två personer på en föreningsinstruktörsutbildning. Föreningsinstruktören kommer efter avslutad kurs ha behörighet att utbilda föreningsfunktionärer. Kravprofilen för en föreningsinstruktör är följande: kan EMP samt har erfarenhet som funktionär. Upplands Handbollförbund vill be samtliga föreningar att hålla utkik på hemsidan när föreningsinstruktörsutbildningen kommer att hållas. Kostnaden för att utbilda en föreningsinstruktör är 1000 kr.

  Föreningsfunktionär

  Föreningsinstruktören kommer sedan att utbilda föreningsfunktionärer i egen regi. Under kursen kommer deltagarna få lära sig grunderna i EMP och hur programmet fungerar. Skillnaden från föregående år är att föreningsfunktionären ska införskaffa sig grundläggande kunskaper om hur EMP fungerar samt hur hen arbetar i programmet, till skillnad mot tidigare då hen enbart arbetade med pappersprotokoll. Skillnaden mellan en föreningsfunktionär och en distriktsfunktionär är att distriktsfunktionären besitter en större kunskap om regler och matchledarskap.

  Föreningsfunktionären får behörighet att, efter avslutad kurs, sitta som funktionär på matcher med EMP i åldrarna U12-U14 samt lägre seniorserier (Trim, H5, H4, D5, D4. I Trimserien räcker det med resultatrapportering via EMP).

   Efter avslutad kurs kommer kursdeltagarna få en legitimation som visar att hen har genomfört utbildningen och kan titulera sig föreningsfunktionär. Kostnaden för att utbilda föreningsfunktionärer är valfri. Vill föreningen ta ut en kostnad för varje utbildningsdeltagare är det tillåtet, men bör ej överstiga 300 kr. Rekommenderad ersättning till extern föreningsinstruktör är 200 kr/h. Detta arvoderas av föreningen som håller utbildningen.

  Praktiskt tillvägagångssätt

  1. Föreningarna skickar personer med rätt kravprofil på föreningsinstruktörsutbildning. Dessa får sedan behörighet att utbilda föreningsfunktionärer.
  2. Föreningen tar direktkontakt med en föreningsinstruktör och bokar in en föreningsfunktionärsutbildning.
  3. Utbildningen hålls i egen regi med en föreningsinstruktör som kursledare och blivande föreningsfunktionärer som deltagare.
  4. Efter avslutad kurs skickar föreningsinstruktören in en deltagarlista till Stockholms Handbollförbund för att legitimera de nya föreningsfunktionärerna.
  5. Föreningsfunktionärerna får sitta som funktionärer på matcher i ovannämnda nivåer med EMP.

  Distriktsfunktionär

  Efter något eller några år som föreningsfunktionär är det dags att bli distriktsfunktionär. Som distriktsfunktionär är man funktionär på matcher upp till och med division 3 herrar, division 2 damer och Centrala ungdomstävlingar.

  För att vara distriktsfunktionär måste du gå en repetitionskurs varje år. Denna varierar i längd beroende på hur många regelnyheter det är varje år, men de flesta år är kursen en vardagskväll.

  För att bli distriktsfunktionär kontaktar du den utbildningsansvariga i din förening, alternativt upplands handbollförbunds kansli.

  Distriktsfunktionärer utbildas av Distriktsinstruktörer;

  Förbundsfunktionär

  Efter att ha varit distriktsfunktionär så kan du söka till förbundsfunktionärskurs. Man måste då uppfylla kriteriet på 2 – 3 års vana som distriktsfunktionär och ha deltagit på repetitionskurs varje år. Som förbundsfunktionär måste man göra ett kurstest med godkänt resultat. Legitimation utfärdas efter godkännande.

  Som förbundsfunktionär är man funktionär på matcher upp till och med Division 1 herrar (H1) och Damallsvenskan (DA).

   

  UHF har ingen möjlighet att erbjuda denna utbilining utan hänvisar till StHF samt MsHF

  Förbundsfunktionärer utbildas av Förbundsinstruktörer

  Elitfunktionär

  Efter att ha varit förbundsfunktionär så kan du söka till elitfunktionärskurs. Man måste då uppfylla kriteriet på 2 – 3 års vana som förbundsfunktionär och ha deltagit på repetitionskurs varje år.

  Som elitfunktionär måste man göra ett kurstest med godkänt resultat. Legitimation utfärdas efter godkännande och du kan bli tilldelad matcher i samtliga hallar tillhörande Stockholms Handbollförbunds distrikt.

  Som elitfunktionär är man funktionär på matcher upp till och med Herrelit (HE) och Damelit (DE).

  UHF har ingen möjlighet att erbjuda denna utbilining utan hänvisar till StHF samt MsHF

  Elitfunktionärer utbildas av Förbundsinstruktörer;

  Uppdaterad: 2019-12-06 14:33
  Skribent: Fredrik Blanck

  Nyheter

  Domarutbildningar 20-21

  2019-08-02

  Upplands Handbollförbund bjuder in till…

  Distriktsdomarkurs 20/21

  2019-06-28

  Distriktsdomarkurs steg 3-4 12/9

   
  Upplands Handbollförbund
  box 31
  195 21 Märsta
  Telefon: [saknas] Information