Hoppa till sidans innehåll

Coronaviruset

2020-03-12 17:37

2020-03-12 17:00 Text uppdaterad torsdag 12 mars 17:00. Observera att denna information och dessa beslut gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel. För aktiviteter längre fram än de som beskrivs nedan bevakar vi utvecklingen och fattar fortlöpande beslut.

TÄVLINGSVERKSAMHET

Seriespel
Samtliga grundserier slutförs enligt fastställt spelprogram. Ingen publik tillåts på matcherna, beslutet gäller från och med fredagen den 13/3. Kvällens matcher hanteras av arrangörerna efter myndigheternas riktlinjer, vilket innebär max 500 personer totalt i hallen.

Domare
Domare tillsätts med geografisk hänsyn för att begränsa resandet. Resor med bil rekommenderas.

Funktionärer och delegater
Matcher genomförs med minimalt antal funktionärer och delegater.

Slutspel och kval
Alla slutspel och kval flyttas fram och beräknas starta i mitten av april. Spelet genomförs med färre matcher.

Ungdoms-SM/USM
Vi följer utvecklingen och nya beslut kan fattas med kort varsel.

Steg 4 slutförs enligt fastställt spelprogram.

Ingen publik tillåts på matcherna.

Beslutet gäller från och med fredagen den 13/3.

Deltagande lag, inklusive arrangör, tillåts delta med max 30 personer per trupp.

Arrangerande förening tillsätter de funktionärer som krävs för att kunna genomföra arrangemanget.

Vi hänvisar vidare till ledarens ansvar kring representation och deltagande och de rekommendationer som finns i den allmänna informationen.

Vi planerar för att kunna genomföra finalspelet i USM den 24-26 april.

Sanktionerade ungdomsturneringar
Svenska Handbollförbundet kommer att starta en dialog under kommande vecka med, i första läget, arrangörer av sanktionerade ungdomsturneringar som är planerade i mars/april.

Ungdomsserier
Vi rekommenderar distrikten att ungdomsserierna avslutas från och med fredag 13 mars.

 

LANDSLAG
Vi avvaktar besked från det Internationella Handbollförbundet och det Europeiska Handbollförbundet gällande de kvalmatcher vi har framför oss i närtid:

Damer
Kval till EM (Tjeckien den 25/3 och Skövde den 28/3).
Kval till OS (i Spanien den 20-22/3).

Herrar
Herrarnas kval till OS (i Tyskland den 17-19/4).
Herrarnas play off till VM (hemma/borta i början av juni mot Turkiet eller Ryssland).

Damer U18
Scandinavian Open som skulle spelas i Norge 27-29 mars är inställt.

I övrigt planerar vi för att kunna genomföra kommande landskamper för samtliga landslag enligt plan. Vi följer utvecklingen och kan fatta andra beslut med kort varsel.

 

TRIM-SM OCH GYMNASIE-SM
Vi planerar för att kunna genomföra båda enligt plan. Vi följer utvecklingen och kan fatta andra beslut med kort varsel.

 

FÖRENINGSVERKSAMHET
De lag som avslutat seriespelet/säsongen rekommenderas upphöra med alla gemensamma aktiviteter och träningar tillsvidare. Individuell träning rekommenderas istället.

 

LÄGERVERKSAMHET

Damer U20 läger på Bosön den 18-20 mars ställs in.

Riksläger
Beslut om Svenska Handbollförbundets riksläger 4-7 april tas kommande vecka.

Regionläger – beachhandboll
Vi planerar för att kunna genomföra regionlägren i beachhandboll i maj.

Distriktens läger
Rekommendationen till distrikten är att läger ställs in eller flyttas fram till senare tillfälle.

Parahandboll
Parahandbollens planerade läger i Valjeviken den 28-29 mars ställs in och skjuts upp.

I övrigt planerar vi för att kunna genomföra kommande träningsläger för samtliga landslag enligt plan. Vi följer utvecklingen och kan fatta andra beslut med kort varsel.

 

RESOR
Svenska Handbollförbundet rekommenderar från och med fredag 13/3 restriktivitet gällande resor. Endast verksamhetskritiska resor bör genomföras. Detta gäller såväl inrikes- som utrikes resor. Följ UD:s reserekommendationer >>

 

UTBILDNINGAR/KURSER
Svenska Handbollförbundet sanktionerar att de utbildningar/kurser så som exempelvis BAS, TS1, TS2 samt övriga kurser som genomförs av distrikten tillsvidare kan genomföras digitalt, exempelvis via Teams, alternativt skjuts upp.

Svenska Handbollförbundets instruktörsutbildningar/Mastercoach/TS3
Vi planerar att genomföra dessa enligt plan. Vi följer utvecklingen och kan fatta andra beslut med kort varsel.

 

INTERNA KONFERENSER OCH MÖTEN
Vi genomför konferenser och möten i så stor utsträckning som möjligt digitalt. Måste vi mötas så ska vi undvika större grupperingar. Möten som kan skjutas upp bör skjutas upp.

 

ÖVRIGT

Undvik onödiga kontakter
Handboll är en kontaktsport och den som har sjukdomssymtom ska inte delta i vår verksamhet. Den som är frisk kan delta som vanligt. Däremot rekommenderas att all onödig kontakt mellan och inom lagen/lagledningen/domare och funktionärer begränsas. Vi tar inte i hand innan/efter match utan väljer att hälsa på och tacka varandra genom exempelvis en uppsträckt hand, hälsning med fötterna, applåder, nickningar eller på annat sätt.

Distrikt och föreningar
Distrikt och föreningar fattar, bortsett från den information vi här publicerat, fortsättningsvis enskilda beslut gällande den egna verksamheten och kan uppmana personer/publik/spelare/ledare/medarbetare att inte besöka handbollsevenemang/-träningar/-matcher. Vi vill be distrikt och föreningar att hålla sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se om det rådande läget.

 

ALLMÄN INFORMATION

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. 

Alla med symtom på förkylning och/eller luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. 

Minska smittspridningen
Ansvaret på den egna individen är stort. Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning. För att så mycket som möjligt bromsa en spridning i samhället vill Folkhälsomyndigheten påminna allmänheten om vikten av en god handhygien. 

Arrangemang
Regeringen har onsdag 11 mars fattat beslut om att inga arrangemang ska arrangeras med fler än 500 personer totalt. Folkhälsomyndigheten meddelade torsdag 12 mars att de håller på att ta fram instruktioner för hur man ska agera som arrangör även för mindre arrangemang. Folkhälsomyndighetens råd är vidare att om man väntar sig många besökare från länder med smittspridning så ska man vara noggrann med information, kunna tvätta händerna och ha kontakt med lokal sjukvård. 

Håll dig uppdaterad
Fortsatt gäller att vi ber att samtliga håller sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se och agerar enligt myndighetens rekommendationer. Läget kan förändras snabbt.

Folkhalsomyndigheten.se >>

 

Svenskar utomlands
Befinner du dig utomlands? Se till att du står med på svensklistan.

https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/#

 

Den som befunnit sig i riskområden
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som vistats i den österrikiska delstaten Tyrolen inklusive Innsbruck, Italien, Kina, Iran och delar av Sydkorea och som får symtom avstår sociala kontakter och kontaktar 1177.

 

ALLMÄNNA RÅD FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
Det bästa sättet att skydda sig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med sjuka människor. Det finns några allmänna råd för att undvika smitta:

Tvätta händerna ofta
Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket
När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Undvik att röra ögon, näsa och mun
Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Stanna hemma när du är sjuk
Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Handsprit
Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

 

Vi fortsätter att bevaka utvecklingen och uppdaterar informationen fortlöpande vid nya råd, rekommendationer och beslut.

Uppdaterad: 2020-03-12 17:52
Skribent: Jukka-Pekka Laine

Fler nyheter

 
Värmlands Handbollförbund
Idrottens Hus, Box 10
651 02 Karlstad
Telefon: 0104764771