Hoppa till sidans innehåll

25-2020

2020-07-17 10:02

Nu startar Idrottssverige... läs även om senaste Styrelsemöte!

Nu startar Idrottssverige

I veckan har Svenska Handbollsförbundet (SHF) kommit ut med råd och restriktioner gällande träningsmatcher samt allmän information nu då landet får starta upp idrott dock utan publik. Denna information ska ha skickats ut till alla föreningar men det kan vara på sin plats att upprepa en del av denna information.
Från den 14 juni rekommenderar Folkhälsomyndigheten (FHM) att hålla träningar och andra aktiviteter ute när detta är möjligt och antalet åskådare ska begränsad och maxantalet är 50 personer och då är lag, domare och andra funktionärer inräknade i dessa 50.

Riksidrottsförbundet (RF) och FHM har förtydligat sina rekommendationer för idrotter som mest bedrivs inomhus. Här har FHM gett ut generella råd som kan sammanfattas som nedanstående:

 • Den som är sjuk även med milda symtom ska inte delta. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man genast gå hem.
 • Deltagare uppmanas att byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Vattenflaskor ska vara personliga och inte delas av flera.
 • Torka av utrustning som används av flera efter varje persons användande.
 • God kapacitet ska finnas för god handhygien.
 • Information om föreskrifter, råd och förbud ska tydligt kommuniceras på föreningars hemsidor samt på väl synliga ställen i samband med idrottsak-tiviteter.

 Nu kan det finnas behov av träningsmatcher innan säsongen startar på allvar och här har även rekommendationer getts ut och detta är en kort sammanfattning:

 • Omklädningsrum ska fördelas så att det finns maximalt avstånd mellan dessa. Arrangören ska se till att alla deltagare kan tvätta eller desinficera händerna i omklädningsrummet.
 • Ska flera matcher spelas så måste det vara ett uppehåll mellan matcherna och det innebär att lagen som spelat den första matchen måste ha lämnat hallen innan lagen som ska spela nästa match kommer in i hallen.
 • Varje lag får ha maximalt 17 spelare och fyra ledare på bänken. Ytterligare två ledare får finnas på läktaren och sedan får två domare och två funktionärer finnas.
 • Ingen publik får finnas i hallen.
 • Spelare, ledare, domare och funktionärer måste innan avresa till träningsmatchen göra en självskattning så att de inte har symtom på sjukdom och dessa symtom kan var feber, hosta, halsont, huvudvärk men även andra symtom.

Det är nu viktigt att ansvariga ute i föreningarna delger alla ledare och spelare vad som nu gäller i dessa coronatider så att vi i handbollen sprider smitta. Kom ihåg att den världsomfattande pandemin inte är över och om vi inte fortsätter ha restriktioner så kan smittspridningen ta fart igen. Har ni frågor om detta så kontakta oss i förbundet. Våra kontaktuppgifter finns på vår hemsida.

Styrelsemöte i veckan

På onsdag genomför vår nuvarande styrelse ett möte eftersom vi inte har genomfört vårt årsmöte. På mötet kommer vi att bestämma när årsmötet och verksamhetskonferensen ska genomföras. Vidare kommer vi att diskutera lottningarna till våra ungdomsserier, utbildning till unga ledare, basutbildning på distans och mycket annat. I nästa veckas brev får ni reda på hur besluten blev.

Uppdaterad: 2020-08-26 09:48
Skribent: Sven Behring

Fler nyheter

 
Västernorrlands-Jämtlands Handbollförbund
Härnösands HK, Skeppar Karls gränd 11
871 32 Härnösand
Telefon: 061123166