Hoppa till sidans innehåll

36-2020

2020-08-31 07:52

Mycket hände i helgen: Styrelsemöte, Årsmöte och verksamhetskonferens. Läs mer om dessa i veckobrevet...

Hur blir våra ungdomsserier?

Vi hade hoppats på att få presentera något förslag på hur vi ska genomföra våra ungdomsserier på verksamhetskonferensen som vi hade i lördags (se nedan) men tyvärr kunde vi inte det för vi väntar på nya direktiv Från Svenska Handbolls-Förbundet (SHF) men tyvärr har det inte kommit och vad vi hört ska de komma på torsdag den 3 september. Frågan diskuterades på både vårt styrelsemöte vi hade i fredagen och på verksamhetskonferensen och vi måste ju ta frågan med oss och diskutera med Västerbotten och Norrbottens handbollsförbund. Med nuvarande restriktioner kommer vi inte att kunna genomföra våra ungdomsserier som vi har tänkt. I den sammandragsform vi har så genomför vi ju kanske åtta matcher på en lördag eller söndag. Nuvarande restriktioner säger bland annat att endast de lag som spelar match samt två domare samt sekretariat får uppehålla sig i hallen och det ska finnas uppehåll mellan matcherna för att tömma hallen och eventuellt städa. Vi skulle ju bara på sin höjd kunna spela hälften av matcherna på en helgdag. Vad finns det då för alternativ, vi diskuterade detta både på styrelsemötet och lördagens verksamhetskonferens och de alternativ vi kan se är att spela enkelserie eller att alla serier spelas endast lokalt alltså i respektive distrikt (fungerar i några serier medan andra blir det alldeles för få lag). Man kan också tänka sig att det blir inga riktiga serier utan man löser detta genom att spela matcher utifrån att föreningar tar kontakt med varandra och bestämmer när matcher kan spelas. Då är man inte så bunden av att spela matcher på helgen utan kan göra det i så kallade närmatcher på träningstider under veckan. Vi diskuterade även om vi ska ha våra serier att slå ihop de serier med få lag med andra till exempel pojkar 14 spelar tillsammans med flickor 16. Både vår styrelse och medverkande på verksamhetskonferensen tycke att det viktiga är att det blir matcher och denna säsong kanske vi får improvisera för att få ihop matcher. Denna säsong kommer inte att vara lik någon annan handbollssäsong men vi måste nu avvakta SHF: s direktiv innan tar definitivt beslut om detta och naturligtvis kommer vi att diskutera frågan med våra samarbetsförbund. Mer information kommer på vår Facebook sida samt på hemsidan och naturligtvis i veckobrevet.

 

Vi har genomfört vårt årsmöte

Äntligen fick vi genomföra vårt årsmöte som vi pausade i maj och på ett soligt hotell Höga kusten på Hornöberget så var de flesta av våra föreningar med antingen fysiskt eller digitalt. Årsmötet genomfördes effektivt av årsmötesord-förande Magnus Bergström, Härnösand. Deltagarna fick en genomgång var förbundets pengar används till och vad man kan se så skjuter förbundet mycket pengar till vår ungdomsverksamhet det vill säga våra länslag och genomförande av Sverigecupen. Vår styrelse tycker att det är viktigt att satsa på vår framtid alltså våra ungdomar och vi subventionerar mycket av länslagsverksamheten för vi tycker att det är viktigt att inte lägga dessa kostnader på våra föreningar. För övrigt så fick vår styrelse beviljat ansvarsfrihet av årsmötet för det gångna verksamhetsåret. Ordförande för förbundet omvaldes av årsmötet och tre ledamöter, Kerstin Andersson, Magnus Lorentzen och Björn Milde omvaldes också till en ny mandatperiod, och det var väl det sista val vi gör i vårt förbund. En ledamot till valdes in och då blev det ett nyval, Jonas Carlsson är ny i styrelsen och vi hälsar honom välkommen till vårt förbund. Jonas är handbollsfostrad ibland annat Halmstad men bor numera i Östersund.

 

Sedan blev det verksamhetskonferens

På lördagens eftermiddag (efter en god lunch) genomförde vi vår verksamhetskonferens. Tävlingsfrågorna var ju mycket på tapeten men det har vi redovisat här ovan. Vi diskuterade en hel del utbildning där vi kommer att erbjuda föreningarna en digital basutbildning. Från den 1 januari 2021 är det ju krav på att tränare som har hand om barn inom handbollen har adekvat utbildning, alltså basutbildning eller Tränarskola 1 (TS1). Den digitala basutbildningen kan vi eventuellt genomföra tillsammans med närliggande förbund. Vi planerar också att ha en ny TS1- utbildning om behov finns hos våra föreningar. Den pausade TS1 – utbildningen ska också slutföras. Då det gäller vår ungdomsverksamhet så ska vi nu få fram lägerkaptener till våra ungdomar födda 2007. Vi har just nu fyra länslag som kommit igång med nya läger den senaste tiden och vi avvaktar nu besked om det blir någon Sverigecup i november eller om det flyttas. På vår konferens medverkade också Handbolls-gymnasiet (NIU) i Härnösand och här diskuterade vi mycket samarbetsformer. På domarsidan har vi en lite prekär situation då vi saknar instruktör på domarsidan men vi försöker lösa detta så att vi ska genomföra domarutbildning för både nya och gamla domare. På sekretariatssidan startar det snart upp nya utbildningar.

 

Vi hann även med ett styrelsemöte

På fredagskvällen startade styrelsen sin helg på Hornöberget genom att ha ett styrelsemöte. Mycket som redan har avhandlats i detta veckobrev diskuterades på mötet. Nästa möte för den nya styrelsen blir vårt konstituerande möte på torsdag den 3 september och nästa ordinarie styrelsemöte blir fredagen den 18 september i Umeå.

 

 

Regindomarutbildning nästa helg

Nästa helg genomförs regiondomarutbildning och som vanligt genomförs den i Umeå. Några domare från vårt distrikt deltar.

 

Kalendarium

Följande datum kan vara intressanta för framtiden:

 • 3 september, konstituerande möte för vår styrelse, genomförs digitalt.
 • 5 – 6 september, regiondomarutbildning i Umeå.
 • 12 september SHF: s ordförandekonferens i Stockholm.
 • 18 september, nästa ordinarie styrelsemöte för vår styrelse i Umeå.
 • 19 september, Handboll Norrkonferens i Umeå.
 • 19 – 20 september, USM steg 1 F +P18 spelas.
 • 26 -27 september, USM steg 1 P16 spelas.
 • 3 - 4 oktober, USM steg 1 F14 spelas.
 • 10 - 11 oktober, USM steg 1 P14 spelas.
 • 17 - 18 oktober, USM steg 1 F16 spelas.
 • 21 – 22 november, extra förbundsmöte SHF i ?.
 • 28 – 29 november, USM steg 2 F14 spelas.
 • 5 – 6 december, USM steg 2 P14 spelas.
 • 4 – 20 december, EM för damer spelas i Danmark och Norge.
 • 13 – 31 januari 2021, VM för herrar spelas i Egypten.
Uppdaterad: 2020-08-31 07:52
Skribent: Sven Behring

Fler nyheter

 
Västernorrlands-Jämtlands Handbollförbund
Härnösands HK, Skeppar Karls gränd 11
871 32 Härnösand
Telefon: 061123166